Sport

Kardos Bence legyőzte példaképét a bajnokságon

Öttusa. A junior után a budapesti felnőtt világbajnokságon is szeretne indulni a Trion SC tehetsége – Fiatalabban lett egyéniben aranyérmes, mint Balczó András

Remekül kezdte az idényt Kardos Bence, a Trion SC 21 éves öttusázója: ezüstérmes lett a junior Európa-bajnokságon, megnyerte a lengyel nyílt felnőtt bajnokságot, majd a hétvégén Marosi Ádámot megelőzve a magyar bajnokságon is első lett.

Kardos Bence legyőzte példaképét a bajnokságon
Kardos Bence hasán a kettes. A dobogón aztán az 1-es számú hely dukált neki
Fotó: MÖSZ/Búza Virág

– Hová tette az első magyar felnőtt bajnoki aranyérmét?

– Az előszobában az asztalra, hogy mindenki lássa. A nagyszüleim is megcsodálták. Aztán majd a többi közé kerül, de jól látható helyre.

– Melyik a legkedvesebb me­­dálja?

– Nehéz választani, mert a diákolimpián nyert érmem akkor, amikor a nyakamba akasztották, számomra éppen olyan fontos volt, mint most a bajnoki arany. Mint visszajelzés arra, hogy a sok edzés nem hiábavaló. De talán a tavalyi barcelonai junior Eb-n nyert ezüst a legkedvesebb, mert az volt az első nemzet­közi sikerem.

– Tudta, hogy megelőzte Balczó Andrást, aki huszonhárom évesen nyerte az első bajnoki aranyát egyéniben?

– De csak korban! Balczó minden idők egyik legjobb öttusázója. Ma már lehetetlen azt elérni, amit ő elért. Nekem kezdőként nem is ő, hanem Marosi Ádám, Kasza Robi voltak a példaképeim, akik most a riválisaim.

– Hogyan sikerült példaképét a bajnokságon legyőznie, amikor a kombinált szám előtt Marosi tizenöt másodperccel vezetett?

– A junior Eb-n elkövettem azt a hibát, hogy amikor a futásban utolértem az orosz riválisomat, nem előztem meg, s a végén lehajrázott. Az utolsó lövészet után vettem át a vezetést, akkor ritmust váltottam, s így jelentős előnyt szereztem. Ádám nagyon rendes volt, a célba érkezés után gratulált. Őszintén.

– Hogyan választotta ezt a nem népszerű, és nagyon nehéz, összetett sportágat?

– Úszóként kezdtem, a Kőbánya SC-ben már versenyeztem is. Szeretek úszni, de amikor elmúltam tíz éves, az edzéseket túl monotonnak éreztem. Aztán elindultam futóversenyeken is, s mivel elég jól ment, ez adta az ötletet a kéttusához. Aztán következett az izgalmas vívás, az idegfeszítő lövészet, majd a lovaglás, ami hab a tortán. Beleszerettem ebbe a változatos sportágba.

– Melyik a legerősebb és a leggyengébb tusája?

– A futás megy a legjobban, az számít az erősségemnek. A lövészetben még sokat kell fejlődnöm.

– Az idén javultak az eredményei. Miért?

– Az edzéseken kiemelten foglakoztunk a kombinált számmal, amely jelentősen befolyásolhatja a végeredményt. Például magas pulzusszámmal sokat lőttünk. A vívás is jól fizető szám, ezért sokat iskoláztam, erős ellenfelek ellen vívtam a BVSC-ben. Ezért stabilabb lett a vívásom.

– Ilyen sikeres idénykezdés után mi jöhet még?

– A következő fontos versenyem a junior világbajnokság lesz, amelyet rendhagyó módon szintén a lengyelországi Drzonkowban rendeznek, ott ahol az Eb-t. Aztán a nagy cél, hogy bekerüljek a felnőtt világbajnoki csapatba. Fantasztikus élmény lenne Budapesten, hazai szurkolók előtt indulni az első felnőtt világversenyemen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom