Sport

A közepes matekérettségi sem akadály

Sakk. Szeptembertől Polgár Zsuzsa egyetemi csapatában, az Egyesült Államokban is játszik Gledura Benjámin

A szupertehetséges sakkozó, Gledura Benjámin ¬ aki 16 évesen már nemzetközi nagymesteri címet érdemelt ki ¬ július 4-én ünnepli huszadik születésnapját Egerben. Az Európa-bajnokságon kivívta a jogot a világkupa-indulásra.

A közepes matekérettségi sem akadály
Gledura Benjámin magabiztosan tekint a jövőbe
Fotó: MH

– Hogyan sikerült a matekérettségije az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban?

– Hát…. Közepesre.

– Csak? Pedig úgy tartják, hogy a sakkozók nagyon okosak?

– Attól, hogy valaki sakkban tehetséges, még nem biztos, hogy kitűnő matekos is. A sakkhoz a tehetség mellett rengeteg tanulás, gyakorlás kell, senki sem születik világbajnoknak. Ugyanúgy, mint a fizikai sportágakban, csak sok edzéssel érhető el a csúcs.

– Hogyan élte meg, hogy tizenegy évesen az amerikai Bloomberg News beválasztotta a világ ötven legtehetségesebb gyereke közé, majd a csodagyerekek listájára is felkerült?

– Jól esett, de semmi több. A korosztályomban elért eredményeimmel hívtam fel magamra a figyelmet. De, mint említettem, a sakkban a tehetség csak az alap. S a világon nagyon sok tehetséges sakkozó van.

– Tízéves koráig úszott is, korosztályában bajnok lett. Nem bánta meg, hogy nem az úszást, hanem a sakkot választotta?

– Nehéz döntés volt, mert apukám és a nővérem is válogatott úszó volt. Jól ment az úszás, bajnoki érmeket nyertem, de közben elkezdtem sakkozni is, első mesterem Bódi Tamás volt. Aztán tízévesen a korosztályomban megnyertem az Európa-bajnokságot, s azóta csak a sakkra összpontosítok. Az már soha sem fog kiderülni, hogy mi lett volna, ha az úszást választom. De nem bántam meg!

– A Kőbánya színeiben indul a hazai bajnokságban, de mellette a francia bajnokságban is szerepel. Meg lehet a sakkból élni?

– A világranglista első száz profi versenyzője már meg tud élni a sakkból. A top ötvenben lévők pedig elég jól. Tavaly a török bajnokságban is játszottam. De ezek a tornák átlagban kéthetesek. Jó időbeosztással megoldható.

– Milyen lehetőséget jelent, hogy az idén indulhat a világkupán?

– Ez egy nagyon hosszú út első állomása. A világkupán 128 sakkozó kieséses rendszerben játszik, s a győztes a világbajnok kihívója lesz. Álmom az, hogy egyszer ezt én is elérjem. De még nagyon sokat kell fejlődöm, hogy a top tízbe bekerüljek. Jelenleg a 97. vagyok.

– Az amerikai Webster Egyetem  hallgatója  lesz szeptembertől. Miért éppen St. Louist választotta?

– Mert ennek az egyetemnek van a legerősebb sakkcsapata az Egyesült Államokban. S döntő volt, hogy a sakkcsapatát Polgár Zsuzsa, korábbi világbajnok vezeti. A tanulás mellett naponta négy órát sakkozom majd. Kevesebb európai versenyen indulok majd, de októberben szeretnék játszani a magyar válogatottban a csapat Európa-bajnokságon.

– Az okos vagy a szép lányokat kedveli inkább?

– A csinos, aranyos lányokat. A sakkozóknak sokszor sakkozó a párja. Én még keresem az igazit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom