Sport

Csillagok háborúja

Úszás. Késely Ajna és Milák Kristóf ragyogó győzelmével kezdődött a kétnapos, harminc versenyszámból álló pénzdíjas verseny a Duna Arénában

Pellegrini, Sjöström, Le Clos, Jefimova… Olimpiai- és világbajnok úszók, a sportág elitje vendégeskedett Budapesten a FINA legújabb versenysorozatán. De minket főleg az a tíz magyar érdekelt, aki meghívást kapott: Hosszú Katinkával és Cseh Lászlóval az élen.

Csillagok háborúja
Milák Kristóf ismét világbajnoki formában versenyzett a Duna Arénában
Fotó: Hegedüs Róbert

Tanult a jelekből a vizessportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA. S szakítva az elmúlt évek gyakorlatával, amelyben a legjobb úszókat a különböző értelmetlen reguláikkal inkább akadályozta, hogy ott és annyit versenyezzenek, amennyit a felkészülésük és a testük kíván/elbír, bevezetett egy új versenysorozatot. Egy gálát. Amely alkalmat ad a közönségnek, hogy láthassa kedvenceit, és amelyen persze lehet pénzt is keresni. De rossz nyomon jár, aki azt hiszi, az élsportoló lelki szemei előtt – a hajnali edzéskor, az elképesztően fárasztó felkészülési időszakban vagy az edzőtábori alvás-edzés-étkezés kíméletlen háromszögében – dollárkötegek villognak. A legjobbak „csupán” nyerni szeretnének. Az persze nem árt, ha ebből meg is lehet élni.

Szóval a FINA megértette az idők szavát, s tavaszra tető alá hozott egy jelentős (3,9 millió dollár) pénzdíjjal együtt járó meghívásos topversenyt, az Úszó Bajnokok Sorozatát. Kína volt az első állomás, ahol a magyar színeket csak a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka (3 arany, 1 ezüst) képviselte. De e hétvégén a Duna Arénába érkezett a mezőny, immár tíz magyar úszóval! Csaknem teltház előtt (a legdrágább, 4900 Ft-os jegyekből pár száz bent ragadt) óriási hangulat volt mindkét este. Be is ugrott egy kis déjà vu a 2017-es budapesti világbajnokságról. A parázs hangulatban az első szám (400 m gyors) nyertese, Késely Ajna a medencéből kilépve érzelmei örvényében félig sírva köszönte meg a támogatást a szüleinek, s mindazoknak, akik hittek benne.

Az érzelmek mederben tartására koncentrált a következő számban (200 m pillangó) Milák Kristóf is, aki két éve épp itt egy vb-ezüsttel robbant a nemzetközi élmezőnybe. Most pedig olimpiai- és világbajnokokkal kellett mérkőzzön: Chad Le Clos-val, Szakai Maszatóval és Cseh Lászlóval. A 19 éves úszónk szinte flow-ban úszott, s nyert. A megvert dél-afrikai klasszis kapcsán sportszerűen megjegyezte, látszik, Le Clos felkészülési időszakban jár, és nem készült külön a versenyre.

Hosszú Katinkára a hetedik számig várni kellett, 200 m háton megverte az ausztrál olimpiai bajnok Emily Seebohmot, de az olasz Európa-bajnok Margherita Panzieri ellenállhatatlan volt. „Szerintem lehet majd ezen a versenyen picit finomítani, de a hangulat nagyon jó volt” – nyilatkozta feldobottan. És semmi kétségünk nem maradt: a vasárnapi három számában ő is finomít… (A gála lapzártakor tartott, az eredmények a Magyarhirlap.hu oldalon olvashatók.)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom