Kultúra

Világhírű magyar fotográfusok képeiből nyílt tárlat a Varsói Nemzeti Múzeumban

Kertész, Capa, Moholy-Nagy

Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról címmel látható szeptember 10-ig kiállítás a Varsói Nemzeti Múzeumban mások mellett André Kertész, Robert Capa, Munkácsi Márton, Kepes György, Besnyő Éva, Lucien Hervé és Moholy-Nagy László képeiből.

 A Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza által szervezett tárlatot a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad kiemelt eseményeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lengyel kollégájával, Witold Waszczykowskival nyitotta meg. Több magyar fényképész munkássága az egyetemes fotótörténeti kánon megkerülhetetlen része, az alkotásokat a válogatás a mestereik és kortársaik, illetve későbbi pályatársaik ez idáig kevéssé feldolgozott kontextusában mutatja be. A vizitkártyáktól a modernista építészeti fényképekig, a neoavantgárd konceptuális művészeti alkotásoktól a kortárs vizuális kísérletekig a kiállítás archívumként is funkcionál. A több mint száz fotós mintegy háromszázötven képe százötven év különböző korszakainak stílusirányzatait és műfajait vázolja fel. Egyben reflektál egy közös közép-euró­pai történelmi és kulturális környezetre is, áttekintést adva a magyar fotográfiáról.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom