Kultúra

Zsoltárok, jiddis dalok és József Attila

Dániában turnéztak a Gryllus testvérek – Két új lemezt készít a Kaláka együttes, az egyiken Lackfi János verseit zenésítik meg

Háromállomásos koncertturnét adtak a napokban Dániában a Gryllus fivérek, Vilmos és Dániel. Többek között a Hegyi beszéd című műsoruk is elhangzott, majd a zsidó újév napja alkalmából Szalóki Ágival léptek fel. Lapunknak Gryllus Dániel elmondta, hogy a közeljövőben két lemezt is felvesznek, az egyiken József Attila ihlette versek szerepelnek kortárs költőktől, a másikon Lackfi János-szövegek, és koncerteznek majd Párizsban is.

kalaka
Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Dániában adta legutóbbi koncertjét a Kossuth-díjas Kaláka együttes két tagja, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, akik meghívást kaptak a koppenhágai magyar nagykövetségtől, hogy háromállomásos turnén lépjenek fel a fővárosban és még két településen. Mint lapunknak Gryllus Dániel elmondta, hétfőn, a zsidó újév alkalmából – a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnökségének felkérésére – Kányádi Sándor fordításában jiddis népdalokat adtak elő, Szalóki Ágival. „Ezt a Volt egyszer, volt egy kis zsidó című estet először huszonöt évvel ezelőtt mutattuk be, amikor Ági még gyermek volt. Később azt mondta nekünk, hogy szívesen énekelné újra ezeket a dalokat, így rendszeresen fellépünk vele a Művészetek Völgyében, szeptember 23-án pedig Párizsban adjuk elő, és meghívást kaptunk az isztambuli magyar intézetbe is” – mondta lapunknak Gryllus Dániel.

Az együttes valószínűleg annak is köszönheti népszerűségét, hogy rendkívül sokoldalú. A zenész erről az vallja, hogy számukra nagyon sokat jelentenek az ilyen alkalmak, mert lehetőségük van ezt meg is mutatni. Most Dániában, Kvanlösében például

A hegyi beszéd című műsorukat játszották, de a helyi templomi kórus magyarul ismerte a zsoltárfeldolgozásaikat, így ezekből is énekeltek. Máshol adott esetben irodalomcentrikusabb az előadás, ahol meg gyerekeknek játszanak, ott megint egészen más a hangulat, mint ezúttal Koppenhágában, ahol a Messiás–templomban családi koncertet adtak.

„Legjobban persze magyar közönségnek szeretünk játszani, de az együttesben meglévő különböző lehetőségeknek hála, átlagot vonni nem lehet igazán: Párizs, egy kis dán falu vagy Budapest egészen más közönséget vonz az előadásainkra, mint ahogy mi magunk is a gyerekdaloktól kezdve József Attila költeményein át a jiddis dalokig széles spektrumon játszunk” – magyarázta. Azt is elmondta, hogy műsoraik felépítése nem szabályszerűen merev, mindig alkalmazkodnak a közönség igényeihez és teherbírásához. „Szerencsére, amikor külföl­dön vagyunk, akkor is összeköt minket a közönséggel a zene egyetemes nyelve: mindig elmeséljük, hogy miről fogunk énekelni, és a nyelvi különbségek még soha nem jelentettek akadályt” – hangsúlyozta.

A Kaláka jelenleg lemezt készít tizennégy kortárs magyar költő szövegeire, amelyeket József Attila Hazám című versének hetedik szonettje inspirált, majd Lackfi János írásaiból terveznek összeállítást. Állandó fellépő helyszínükön, a Marczibányi Téri Művelődési Központban is többször koncerteznek, október 31-én pedig Ferenczi György, a világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, valamint együttese, a Rackajam lesz a vendégük.

Gryllus Dániel azt is elmondta, hogy jelenleg a december 16-án a Müpában tartandó koncertjét készíti elő, amelyen A teljesség felé című dalsorozatát fogják előadni, jövőre pedig huszonöt éves lesz a Pál apostol levelei című dalciklusuk, és erről az évfordulóról is megemlékeznek.

Kiadóként pedig szeretné folytatni a Hangzó Helikon sorozatot, amelyből jövőre hármat tervez megjelentetni – mondta a zenész.