Kultúra

Zsidó kulturális napok Szegeden és a fővárosban

Komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, könyvbemutatók várják az érdeklődőket a következő hetekben tartott zsidó kulturális fesztiválokon Szegeden és Budapesten.

Két hónapon át tart a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, a tegnap kezdődött, a városi hitközség szervezésében megvalósuló eseményen főképp a településről elszármazott vagy oda kötődő művészek lépnek fel. A programok a magyar zsidó kultúrából adnak ízelítőt, az új zsinagóga köré csoportosulnak, amely a város legjobb akusztikájú hangversenyterme. Fellép majd mások mellett Lux Erika zongoraművész Alexander Ivanovval és az Europaisher Synagogalchor együttesével, Onczay Csaba gordonkaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Vaszy Viktor Kórussal és a szabadkai Pro Musica Kamarakórussal, a Molnár Dixieland Band Szulák Andreával és Falusi Mariannal, Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla, Zorán, Bródy János is. A fesztivál hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, amelyet idén november 5-én rendeznek.

Budapesten a hagyományos, nyarat záró Zsidó Kulturális Fesztivál várja az érdeklődőket szeptember 4-től 11-ig. A koncertek sorában lesz Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar fellépése, Für Anikó színművész és Karácsony János, az LGT tagjának előadóestje, a Ghymes együttes és a Besh’o Drom közös fellépése. Különleges estet ad majd Palya Bea, Illényi Katica és a Swing De Gitanes, a Jónás Vera Experiment, Molnár Ferenc „Caramel” , a Boban Markovic Orkestar. A zárónapon pedig Horváth Charlie ad koncertet. A Dohány utcai, illetve a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga mellett az idén a Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai is a helyszínek között van, de lesznek programok a Goldmark Teremben és a Bálint Házban is. Utóbbiban Kincses Károly fotómuzeológus válogatásában Mandur László fényképeit állítják ki, amelyek átértelmezett archív képeket mutatnak be a deportálásról, valamint a deportálás előtti és utáni helyzetről.

A szintén fővárosi Spinoza-házban is lesz egy külön fesztivál szeptember 10. és 25. között, többek között egy Jávor Pál életéről szóló színművel, Leonard Cohen-dalokat bemutató koncertekkel, filmvetítésekkel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom