Kultúra

Zongorakoncert az Erkelben daganatos és leukémiás gyermekekért

Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

Balogh Ádám és Kocsis Krisztián zongoraművész Haja Zsolt operaénekes közreműködésével lép fel október 21-én az Opera és az Őrzők Alapítvány jótékonysági koncertjén az Erkel Színházban, Liszt Ferenc születésnapja alkalmából.

Liszt Ferenc, akinek szobra a Operaház főbejárata mellett található, nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban is rendszeresen feldolgozta az operairodalom számára kedves műveit - szerepel a Magyar Állami Operaház által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Mint írták, a jótékonyság Liszt életének egyik meghatározó eleme volt, ezért születésnapjához (október 22.) közeledve az Operaház évről évre az Őrzők Alapítvánnyal közösen rendez zongorahangversenyt. Az est bevételét minden évben a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt gyerekek gyógyulási feltételeinek javítására fordítja az intézmény hivatalos alapítványa.

A vasárnap esti koncert műsorán idén Balogh Ádám és Kocsis Krisztián tolmácsolásában szólalnak meg Liszt operaátiratai, köztük Verdi A trubadúr és Simon Boccanegra, Wagner Trisztán és Izolda, Bellini Norma és Auber A portici néma című alkotása által ihletett darabok. Az esten ugyancsak felcsendül Liszt Három Petrarca-szonettje, énekesként Haja Zsolt működik közre.

Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.