Kultúra

Visszatérés a komédiákhoz

Klasszikus vígjátékok bemutatói a Thália Színház új évadjában – Sok régebbi előadás ismegmarad a repertoáron, mert változatlanul van rá nézői igény

Új sorozatunkban feltérképezzük a hazai színházak ez évi újdonságait. Ezúttal a Tháliába látogattunk el, ahol a művészeti vezető, Csányi Sándor arról beszélt lapunknak, hogy milyen új vígjátékokkal várják majd a közönséget, és milyen előadással debütál rendezőként.

Csányi Sándor 20170915
Csányi Sándor rendezőként debütál (Forrás: Thália Színház)

– A most kezdődő évadban a szokásos négy bemutató helyett csak három lesz. Mi a csökkenés oka?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sok darabunk van, amelyet nem kell levennünk a műsorról, mert jól működik és van rá igény. Úgy érezzük, fölösleges csak azért levenni egyet, hogy az újaknak helyet csináljunk. Arról nem is beszélve, hogy gazdasági szempontból sem éri meg legyártani egy új produkciót, ha még jönnek a nézők a régebbiekre.

– Egy nemrég közreadott statisztika szerint a Thália főként a komédiák terén erős, az országos nézettséget tekintve három darabjuk is bekerült az első öt előadásba. Továbbra is az igényes szórakoztatás a célkitűzésük?

– Igen, és ebben az évadban visszatérünk a hagyományos vígjátékokhoz. Tavaly próbáltunk kísérletezni olyan darabokkal, amelyek eltérnek, például az Amerikai bölény, A nagy kézrablás, vagy a Gellérthegyi álmok is ilyen volt. Fontosnak érezzük, hogy bővítsük a repertoárt, és hogy néha színpadra vigyünk picit komolyabb darabokat, amelyekkel mélyebbre áshatunk, a társadalmi helyzetre való reagálással, esetleg fekete humorral közelíthetünk egy-egy témához. Az előző évad kísérlet volt, s úgy látjuk, a nézők érezhe­tően sokkal jobban szeretik a klasszikus vígjátékokat. Talán jövőre megint merészebbek leszünk.

– Mi lesz az első premier, amellyel visszatérnek a komédiához?

– Az október 7-i bemutatónk, a Csoda korban élünk című előadás, amelyet Michael Frayn művéből Hamvai Kornél dolgozott át, korábban több színházban Szigliget címen ment. Hagyományos vígjáték, amelyben a bohózat alapeleme, hogy mindenkit összekevernek mindenkivel. A magyar átirat a szigligeti alkotóházban játszódik 1953-ban, ahová egy külföldi újságíró érkezik. Nemrég tartottuk az olvasópróbát, Kelemen József rendezi – ő állította színpadra a Rövid a pórázt és a Kean, a színészt is –, s nagyon bízunk benne, hogy ez is jó előadás lesz.

– Ön pedig decemberben rendezőként debütál a Premierajándék című előadással. Régi vágya volt ez a „szerep”?

– Már egy ideje gondolkodtam rajta, hogy megpróbálom, csak nem találtam azt a darabot, amelyet szívesen színpadra vinnék. Most viszont Hamvai Kornéllal rábukkantunk Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című drámájára. Elég jó darab, de ami engem leginkább érdekel benne, az az előadás megszületésének folyamata. A Színházak éjszakáján egyszer csináltunk olyan jeleneteket, amikor a nézőknek lehetőségük volt belelátni a próbákba. Kiderült, hogy ezt imádják. Remekül működött. Nekem is nagyon izgalmas, ahogy elkezdődik a próbafolyamat, ott vannak a színészek tele kétséggel, félelemmel és görccsel, aztán egyszer csak ezeket le tudják győzni. A próbák során, amikor összeáll az előadás, vannak konfliktusok, és rengeteg vicces helyzet is adódik. Ezekből fogunk ízelítőt adni a nézőknek.

–  És mi a harmadik új előadásuk?

–  Február 24-én az Oscar című vígjáték. Claude Magnier francia szerző darabja, film is készült belőle Sylvester Stallone főszereplésével. Ez is klasszikus vígjáték, amelyben a komikum legfőbb forrása, hogy kit kinek gondolnak, és hogy a táskákat összecserélik. Vida Péter rendezi, s igen izgalmas és szórakoztató lesz.

– Az Arizona Stúdióba is érkeznek új vendégelőadások?

– Egyelőre tárgyalunk két darabról. Ami biztos, hogy Farkas Franciska Makar Csudra című mono­drámája lesz az egyik újdonságunk, ez egy Gorkij-novella feldolgozása. A stúdióelőadásoknál nem a szórakoztatás a fő szempont, inkább a fia­talokat igyekszünk megszólítani. Azt figyeltük meg, hogy nincs igazán átfedés a nagyszínpadi és a stúdiós közönségünk között, de ez nem is baj, hiszen az is cél, hogy minél szélesebb réteget vonzzunk.

– Most hétvégén lesz a Színházak éjszakája, milyen programokkal készülnek rá?

– Kétféle nyílt próba lesz az új bemutatóinkból, az egyiket Kelemen József tartja, a másikat meg én. Emellett a színészeink bemutatják, hogy mi mindenféléhez értenek, ami nem a szakmájuk. Bán Bálint például a legsikertelenebb bűvésztrükkjét mutatja majd meg, én pedig vagy a főzésről vagy az építkezésről mesélek. Végül késő este az Arizona Stúdióba várjuk a közönséget egy könnyed, zenés szórakozásra. w
<br /