Kultúra

Végső búcsút vettek Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőtől

Áder János: Sokan tisztelték, becsülték Kósa Ferencet kérlelhetetlen igazságszeretetéért

Végső búcsút vettek családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői pénteken Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjától, volt országgyűlési képviselőtől a Farkasréti temetőben.

kósa ferenc áder
Áder János köztársasági elnök búcsúbeszédet mond Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező búcsúztatásán a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában /Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Áder János köztársasági elnök búcsúbeszédében hangsúlyozta: sokan tisztelték, becsülték Kósa Ferencet kérlelhetetlen igazságszeretetéért. Ideálja volt egy világ, ahol az ellenvéleménynek helye, építő szerepe van, ahol létezik közös emberi, művészi és nemzeti cél, filmjeiben ezért kereste mindig az igazságot.

Az MMA és a Magyar Filmművész Szövetség nevében Lugossy László filmrendező búcsúzott az életének 82. évében december 12-én elhunyt művésztől. Kiemelte, hogy Kósa Ferenc aktív szerepet vállalt a Balázs Béla és az Objektív Stúdió műhelymunkájában, a filmművész szövetségben, a Történelmi Filmalapítványban.

Szató Kuni, Japán magyarországi nagykövete arról szólt, hogy Kósa Ferenc parlamenti képviselőként sokat tett a magyar-japán kapcsolatok erősítéséért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom