Kultúra

Véget ért a budapesti világzenei expó: átadtuk a stafétabotot

Telt házas koncertek és elégedettség a Womexen

Záróünnepséggel és díjátadóval ért véget tegnap a Budapesten megrendezett világzenei expó, a Womex, amelyen a koncertek többsége telt házas volt, és a visszajelzések szerint minden résztvevő nagyon elégedett. Ezt megelőzően a magyar kormány és Budapest képviselője átadta a stafétát a jövő évi helyszínnek, a spanyolországi Galícia tartománybeli Santiago de Compostela küldöttségének.

Véget ért a Budapesten megrendezett világzenei expó, a Womex: amint a tegnapi zárónapon tartott díjátadón Frank Klaffs, a tulajdonos Piranha Arts ügyvezetője a távirati iroda tudósítása szerint elmondta, a kelet-közép-európai térség első világzenei expója a sokszínűség jegyében zajlott, a koncertek többsége telt házzal ment, köszönet illeti a szervező Hangvetőt a remek munkáért. Ennek programigazgatója, Weyer Balázs azt mondta: minden vendég elégedetten beszélt a budapesti Womexről, sok helyről hallották, hogy a világzenei expo 1994 óta íródó eddigi történetében a mostani volt a legjobb. Kiemelte azt is, hogy hat éve nem fordult elő, ami most igen: minden jegy elkelt mind a három hivatalos koncertnapra. A budapesti Womexen egyértelműen előtérben volt a térség zenéje, ezen belül is a magyar nép- és világzene – tette hozzá. A zárónapon a Müpában átadták a Womex elismeréseit is. Az életműdíjat Cheikh Lo szenegáli zenész kapta, akinek sajátos nemzetközi stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, de kitérőket tesz a latin-amerikai, a karibi és az észak-amerikai zenébe, miközben merít a nigériai és kongói hagyományokból is. Az expó szakmai kiválósági díját Irán egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapta, aki megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak. A kiadói díjat pedig a tavalyi sikert megismételve ismét a német Glitterbeat vehette át.

Ezt megelőzően, szombaton adta át a kormány és Budapest képviselője a stafétát a jövő évi Womex helyszínének, a spanyolországi Galícia tartománybeli Santiago de Com­postelának. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Galícia tartomány kulturális minisztere, Román Rodríguez is beszédet mondott, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese pedig a kormány, a főváros és a magánszféra összefogását méltatta. Marta Lois, Santiago de Compostela kultúráért felelős alpolgármestere szerint városa az utóbbi években erősen elkötelezte magát a kultúra és a zene mellett.