Kultúra

Vaszary János sokszínűsége

Életműtárlat Kaposváron a százötven éve született művész képeiből

Az egyik legjelentősebb magyar festőművészre, Vaszary Jánosra (1867–1939) emlékeznek Kaposváron, az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában.

Novemberben lesz százötven éve, hogy megszületett az alkotó, ezért a látogatók mintegy hetven kiemelten fontos művet tekinthetnek meg október 7-ig, s ezek a kaposvári születésű művész életművének minden korszakát reprezentálják. Géger Melinda, a Rippl-Rónai Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora a távirati irodának elmondta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Galériából, a Rippl-Rónai Múzeumból, a Helikon Kastélymúzeumból és magángyűjtőktől származó festmények között van Vaszary Kolos portréja, a Fekete kalapos nő, a Nő tükör előtt, a Somogyi legény lovakkal, a Birskörték, valamint a Parkban című kép is.

Mint mondta, Vaszary János azok közé tartozott a magyar képzőművészetben, akik alkotásaikban folyamatosan keresik azt a képi nyelvet, amely az adott kor lenyomata, ezért fedezhető fel sok, de hiteles stílusváltás a életművükben.

A kurátor szerint miután elszakadt a naturalista ábrázolásmódtól, képi nyelvezete az 1920–1930-as években a modern művészetnek, az absztrakt expresszionizmusnak az előképeként értékelhető. Vaszary János munkáira jellemző, hogy kevéssel is sokat mondanak. Komoly témákkal is foglalkozik a művész, de nem mond le az élet élvezetéről: élvezi a szép nőket, a virágot, a kertet, a természetet, az utazásokat, a művészettörténet nagy korszakait – tette hozzá. A kiváló művész mestere volt többek között Barcsaynak, Vajda Lajosnak, Anna Margitnak és Gyarmathy Tihamérnak is.

Ő maga Pesten, Münchenben, majd a párizsi Julian Akadémián tanult. Az első világháború idején haditudósítóként megrázó erejű, dokumentatív művekben ábrázolta a katonák megpróbáltatásait. Publikált szakcikkeket, és tanított a főiskolán is, az állásából való eltávolítása után haláláig magániskolában oktatott. Vaszary János a Képzőművészek Új Társaságának tagja, és az Új Művészek Egyesületének alapítója volt, s munkássága nagy hatást gyakorolt a magyar avantgárd törekvésekre. Több képe külföldi múzeumban található.