Kultúra

Utcafesztivált rendez a Mai Manó Ház

Októberben kettős jubileumot ünnepel a Magyar Fotográfusok Háza – Programot indítanak a névadó hagyatékának felkutatására

Fotóutca Fesztivál néven, a műfaj megismertetéséért közös rendezvénysorozatot szervez október 9. és 12. között a Nagymező utcában a Robert Capa Kortárs Fotográ­fiai Központ és a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház. Az évadban az idén először meghirdetik a Capa-nagydíjat, emellett programot indítanak Mai Manó hagyatékának felkutatására, novembertől pedig Sylvia Plachy magyar származású fotós életműtárlata várja az érdeklődőket.

maimano
A Capa-központban szeptember 21-ig látható a Magnum-tárlat (Fotó: Hegedüs Róbert)

Októberben ünnepeljük a Mai Manó Ház megépítésének százhuszadik évfordulóját, és húsz esztendeje nyíltak az épületben az első kiállítóterek – emlékeztetett tegnap a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója sajtótájékoztatóján. Kőrösi Orsolya – aki a közeli Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ vezetője is – a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta: a jubileumokat ünneplő, október 9. és 12. között megrendezendő Fotóutca Fesztivál célja, hogy minél szélesebb rétegekhez hozza közel a fotográfiát. Kincses Károly, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa elmondta: október 9-én nyílik az első olyan tárlat, amelynek az épület nemcsak helyszíne, hanem tárgya is lesz. Láthatók lesznek Mai Manó fennmaradt fotográfiái, a felső szinten pedig kortárs fotográfusok archaikus technikával készült felvételeiből nyílik tárlat. Mivel Mai Manó műterméből a falakon kívül szinte semmi nem maradt, az intézmény programot indít az egykori császári és királyi udvari fényképész fotográfiai és tárgyi hagyatékának összegyűjtésére, valamint sírját is rendbe teszi.

A szezon további eseményei között lesz november 13-tól Sylvia Plachy magyar származású amerikai fotográfus életműtárlata, és Generációk együtt címmel családi fotópályázatot is hirdetnek, amelyre a műfajt megújító képeket várnak, majd a legjobbakat kiállításon is bemutatják. Virágvölgyi István, a Capa-központ szakmai igazgatója a társintézmény őszi programjairól szólt. Szeptember 29-én nyílik a Bőrödön viseled/Second Skin című tárlat, amelyen több mint harminc kortárs magyar fotós munkáin keresztül mutatják be azt, ahogy a ma embere az identitását meghatározza és próbálja jelezni a külvilág felé. Október 22-én, Robert Capa születésnapján elsőként írnak ki új szakmai elismerést, a Capa-nagydíjat – jelentette be Virágvölgyi. November közepétől pedig – a Kitchen Budapesttel együttműködésben – rendhagyó, interaktív kiállításnak ad otthont a központ.

A Kép és képtelenség munkacímen futó tárlat olyan technikai eszközöket mutat be, amelyek éppen átalakítják a vizualitásról alkotott képünket. Kőrösi Orsolya emellett arra is emlékeztetett, hogy a Capa-központban látható Magnum Photos-tárlatot szeptember 21-ig meghosszabbították, s eddig több mint húszezren tekintették meg. A főváros vezetői két hete aláírták a Tivoli Színházról szóló tartós bérleti szerződést, amelynek alapján annak tereit a központ használhatja – számolt be a fejleményekről Kőrösi Orsolya, hozzátéve: a Tivoli az ősszel még helyt ad a Fotóutca fesztivál programjainak, majd 2015 tavaszán felújítva nyílik meg ismét.