Kultúra

Ünnepel a Vigadó

Kemény Henrik életművéből is tárlat nyílik a Magyar Művészeti Akadémián

Szerencsés helyzetnek nevezte Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) elnöke azt, hogy ötszöri megsemmisülés, és álmodern átépítések után százötven évesen élő épületként funkcionálhat a Pesti Vigadó. Az MMA sajtótájékoztatóján bemutatták azt a két hónapos programsorozatot, amellyel a Vigadó másfél évszázadára emlékezik a köztestület.

Megnyílt az év első kiállítása a fennállásának százötven éves évfordulóját ünneplő Pesti Vigadóban, ahol az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai – Benkő Lilla, Gaál József, Gáll Ádám, Horváth Dániel és NAGÁMI (Nagy Gábor Miklós) – állítják ki munkáikat januárban. „Szerencsés helyzet, hogy ötszöri megsemmisülés és álmodern átépítések után százötven évesen élő épületként üzemelhet a nagy múltú Pesti Vigadó. A több éves felújításnak köszönhetően ma egy olyan épületbe léphetünk be, amely több szempontból is fejlődni tudott: például soha nem volt híres az akusztikájáról, ma mégis az egyik legszínvonalasabb koncerthelyszínként működhet” – fogalmazott Fekete György, az MMA elnöke a Vigadó százötven évének emlékére rendezett, január 16-tól február 20-ig tartó programsorozat sajtótájékoztatóján. „Itt egyedülálló módon hat műfaj produkciói lehetnek egyidőben jelen, ami kivételes kulturális térré emeli a Vigadót” – tette hozzá.

MMA
MTI Fotó: Kovács Attila

Az elnöki köszöntő után Juhász Judit, az MMA szóvivője ismertette a programokat. Kimelte, hogy az MMA küdetésének tartja a legkisebbekkel elkezdeni a művészeti nevelést. Ennek érdekében a sorozat alkalmából többek között bábelőadáson vehetnek részt a gyerekek, bábkiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők Kemény Henrik életművéből és eszközeiből, valamint bábkészítő foglalkozást is szerveznek a kicsiknek.

A Magyar Kultúra Napján január 22-én a Vigadó nyitott házként fog üzemelni, azaz minden látogató ingyenesen vehet részt az előadásokon és tekintheti meg a kiállításokat. Érdekesség, hogy január 23-án Kripli Mari címmel egy Jászai Mari alakját megidéző esttel nyitja meg kapuit a felújított színházterem.

Továbbra is ingyenesen látogatható minden érdeklődő számára a rendszeres időközönként megrendezett székfoglaló előadások sorozat, amelyen az MMA akadémikusainak előadásait hallgathatja a közönség. Februárban nagyszabású konferenciát is rendez a köztestület a magyar animáció száz évéről, amelyhez kapcsolódóan kiállítást is nyitnak majd.

A Pesti Vigadó a Budapesti Tavaszi Fesztivál során is számos rangos programnak szolgál helyszínéül április 10-26. között. Így többek között fellép majd Erika Naganuma zongoraművész, a Gershwin Piano Quartet, valamint Tsuyoshi Tsutsumi gordonkaművész is.