Kultúra

Újjászületik a Várszínház

Nyílt ötletpályázat a Szent György térre – Középkori leletek kerültek elő a Karmelita kolostornál

Teljesen nyílt és megkötések nélküli ötletpályázat lesz az, amelyet várhatóan júniusban ír ki a kormány a budavári Szent György tér jövőjéről – mondta lapunk kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy háttérbeszélgetésen. Az eseményen elhangzott, hogy a néhai karmelita kolostor egy része és a Duna felőli kertje időszakosan látogatható lesz, miután 2017 végétől beköltözik a kormányfői hivatal.

Várszínház 20160526
A városkép egységessége is fontos szempont (Fotó: Varga Imre)

Ritka kínai porcelántál, középkori kerámiaedények tömege és számos sír került elő a budai Várban a néhai karmelita kolostor körüli feltárások során - számolt be a másfél éve tartó munkálatokról Pap Adrienn régész egy kedd esti háttérbeszélgetésen, amelyet a leendő Miniszterelnökségről, a kolostorról tartott a tárca. Az egykori Püspökkert – a Duna felőli várkapu mellett – területén, amit sosem tártak még fel, megtalálták a középkorban kialakított pincéket is, a kolostor folyó felőli kertje alatt pedig sikerült alaposan megkutatni a budai török pasák palotájának kertjét is. Ezzel kapcsolatban Zoboki Gábor építész – mások mellett a Müpa társalkotója –, a kolostor átalakításának tervezője elmondta: fedett helyszínként bejárható lesz majd a nagyközönség számára, ahogy időszakosan látogathatóvá válik felette az újjáépített Ellypse-sétány, valamint a kolostor egy része is. Például a multifunkciós rendezvénytérként újjászülető egykori templomtér, amely a közelmúltig a Várszínház volt, ide zongorát és orgonát is beszereznek. Zoboki szólt a szomszédban, a Püspökkert helyére építendő irodaházról is. Kortárs megfogalmazású, de közlése szerint a Várnegyedhez illő – és a helyén állt épület befoglaló méreteit figyelembe vevő – házat húznak fel, a megtalált pincék miatt át kellett tervezni az alapozását, hogy ne sérüljenek a leletek. Szólt arról is, hogy a vár sziluettje jelenleg „lyukas” a háborús sérülések miatt, ezért indokoltnak tartja ezt az új házat, de szerinte a Dísz tér túloldalán lévő telket és a Szent György téri foghíjakat is újra be kellene építeni, természetesen a környezethez illő módon.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is hangsúlyozta, hogy a kolostor kertje, a Színház utca és a templomtér is elérhető lesz a nagyközönségnek, amikor várhatóan 2017 végétől használatba veszi a tárcája. A miniszter a kormányzat államfelfogásáról azt mondta, hogy szerintük a Várnegyed a magyar államiság egyik szimbolikus helye évszázadok óta, ezért hozták azt a döntést, hogy kerüljenek vissza ide kormányzati funkciók. Tájékoztatása szerint mintegy kétszáz ember, a Miniszterelnökség szűkebb stábja dolgozik majd a karmelita kolostorban. A belső kialakítás az átépítés végeztével „puritán” lesz – hangoztatta. Azonban szeretnének egy arcképcsarnokot, amelyben Széchenyi Istvántól Kossuthon és Eötvösön át Tiszáig és Klebelsbergig, „konszenzus övezte” politikusok reprezentálnák hazánkat például a diplomáciai vendégeknek. A többi berendezési tárgyról azt mondta, hogy tárgyalnak a Szépművészeti, az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeummal, azonban semmiképp sem emelnének ki tőlük fontos, a gyűjtemény magját képező tárgyat, emellett szeretnének kortárs képzőművészeti alkotásokat is elhelyezni az épületben.

Arról is szólt, hogy várhatóan júniusban kiírnak egy ötletpályázatot a Szent György tér elpusztult épületeinek területére. Lapunk erre vonatkozó kérdésére azt felelte: teljesen nyílt és kötetlen lesz, a formára – a régi épületek újraalkotása vagy kortárs házak – és a funkcióra egyaránt várják a javaslatokat, de akár a jelenlegi állapotok megtartása is felmerülhet. A volt Honvéd Főparancsnokság torzójának kiegészítése az eredeti méretére Lázár, Zoboki és a jelenlévő I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás egybehangzó véleménye szerint sem támogatható, mert túlzó méretű volt már megépültekor is.

A miniszter beszélt a Szentháromság téri volt Pénzügyminisztérium főhomlokzatáról is: szakértők egybehangzó véleménye szerint ez a maga korában sem volt szerencsés, mert „elnyomta” a Mátyás-templomot, Lázár János elismerte, hogy ez vitára alkalmas felvetés, ezért szakmai egyeztetéseket terveznek.

Lázár János úgy tájékoztatott, hogy az Országos Széchényi Könyvtár elköltöztetése a királyi palotából még nem eldöntött tény, minden megoldást vizsgálnak, de a Magyar Rádió palotanegyedbeli üres székháza jó megoldásnak tűnik.

Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor államtitkár arról szólt, hogy folyamatosan egyeztetnek az UNESCO-val a világörökségi látkép miatt, nemrég Párizsban járt a nemzetközi szervezetnél. Zoboki Gábor erről azt mondta: a testület nem egyes elemekre ügyel – mint például a kolostorra építendő erkély –, hanem a világörökségi látkép egészére.