Kultúra

Új irányelvek a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiánál

Az új szabályzat lehetővé tette, hogy az akadémia tagja írásban lemondhasson és elhagyhassa a testületet

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia pénteken közzétette új irányelveit arról, hogyan hozhatók összhangba a modern időkkel az intézmény több mint kétszáz éves alapító rendelkezései.

Az irányelvek "az 1786-os rendeletek mai értelmezését" adják és céljuk, hogy helyreállítsák a bizalmat a testület iránt - közölte az akadémia.

A tagoknak "tartózkodniuk kell az akadémia vagy a többi tag nyilvános bírálatától" - olvasható az egyik bekezdésben.

Az eredeti rendeletet kiegészítő irányelveket egy hete hagyták jóvá. Az intézkedés előzménye a szexuális zaklatási botrány, amelyet tavaly novemberben kezdtek kivizsgálni az intézményben.

A hitelességét vesztő és szinte működésképtelenné vált Svéd Akadémia május elején bejelentette, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobel-díjat, annak odaítélését 2019-re halasztják, amikor egyidejűleg két díjat adnak át. 

XVI. Károly Gusztáv svéd királyt, az akadémia védnökét pénteken röviden tájékoztatta az új irányelvekről Anders Olsson szóvivő.

Az uralkodó közleménye szerint az új interpretáció "fontos lépés az akadémia iránti bizalom helyreállításában", noha sok még a tennivaló.

Az irányelvek kitérnek arra is, hogyan választják meg és hogyan zárják ki a tagokat.

A tagokat erősen megosztotta, amikor nem sikerült kizárniuk Katarina Frostensont, az akadémia egyik tagját.

Vele szemben az a vád merült fel, hogy megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat.

Férjét, Jean-Claude Arnault-t 18 nő vádolta meg azzal, hogy molesztálta őket, visszaélt helyzetével és megengedhetetlenül viselkedett velük. A vádakat tagadta. Jövő héten kell bíróság elé állnia szexuális erőszak miatt.

A Svéd Akadémia szabályzatát májusban már megváltoztatták, a tagság státusával kapcsolatos új szabályozást XVI. Károly Gusztáv svéd király is jóváhagyta akkor.

A tagok mindaddig életük végéig maradtak a testületben. Az új szabályzat lehetővé tette, hogy az akadémia tagja írásban lemondhasson és elhagyhassa a testületet. Azokat a tagokat, akik két évig nem vesznek részt az akadémia munkájában, ugyancsak lemondottként kezelik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom