Kultúra

Tovább él a lengyel avantgárd

Kiállítás látható a Sputnik Photos alkotóközösség munkáiból a budapesti Mai Manó Házban – Fotóktól a tárgyakig

A képzelet geometriája címmel látható kiállítás október 7-ig a budapesti Mai Manó Házban a lengyel Sputnik Photos alkotóközösség munkáiból.

A különleges tárlat több kísérőprogrammal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és egy kétnapos workshoppal egészül ki a Mai Manó Házban. Továbbá a kiállítóhely közleménye szerint betekintést nyújt a művészkollektíva működésébe, rávilágítanak azokra a művészettörténeti pontokra és alkotói gesztusokra, amelyek a kiállítást a lengyel avantgárd szellemi hagyományaihoz kötik.

A Sputnik Photos tagjai a tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolják újra. Fotókon, videókon és objekteken keresztül követik végig Lengyelország és Európa adott korszakának aktuális témáit. A kiállításra Puklus Péter magyar képzőművészt is meghívták, hogy munkáival párbeszédbe kerüljön és egy külső nézőpontot is hozzátegyen. A lengyel művészkollektíva számára fontos a művészet és társadalom viszonya, a művészek társadalmi szerepvállalása, s ez az alkotói hozzáállás a kiállításon megtalálható tárgyakban is visszaköszön majd.

Mint a közlemény felidézi, a 2006-ban alapított Sputnik Photos kelet- és közép-európai fotográfusok nemzetközi kollektívája, közös kiindulópontjuk a tagok lakóhelyének számító régióban megélt, közvetlen élet- és történelemtapasztalat, valamint azoknak a szo­ciálpolitikai folyamatoknak és szociokulturális jelenségeknek a vizsgálata, amelyek a Szovjetunió felbomlása óta a térség átalakulását hajtották.

Az elmúlt évtized során a Sputnik Photos a fotográfia, a film eszközét, a fotókönyvek és zinek műfaját használta a múlt feldolgozásához és a jelen megértéséhez. Évek óta mentorprogramot működtetnek, hogy a megszerzett tudást és szellemiséget tovább adják – e tárlat esetében Puklus Péterrel – megteremtve ezzel a diskurzus lehetőségét.