Kultúra

Több pénzt kap a fesztivál Pécstől

A Magyar Teátrumi Társaság azt szeretné, hogy egyáltalán ne jelenjenek meg a szervezők ellen fellépő színházak a találkozón

Június 25-ig ígérik azt a döntést a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosai, amely véglegesen elrendezné, hogy a korábban a versenyprogramtól visszalépett színházak előadásait végül értékeli-e a zsűri vagy sem. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) határozott álláspontja szerint ki kellene zárni a programból azokat a társulatokat, amelyek az elmúlt néhány hétben megpróbálták szétbombázni a POSZT szakmai összetartásra irányuló törekvéseit.

poszt
Viharosak voltak a találkozó előkészületei (Fotó: MH)

Az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) tagjává választotta a POSZT-ot – derült ki a június 4–13. között megrendezendő programsorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezenfelül Pécs városa a POSZT tavalyi hatvanötmillió forintos támogatását hetvenötre emelte az idei jubileum alkalmából – jelentette be Őri László alpolgármester a XV. POSZT sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A politikus hozzátette: öt év telt el azóta, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa lehetett, azóta épített, szellemi és természeti örökségében továbbfejlődött a város. Nagy jelentőséggel bír a település szempontjából, hogy idén az Europa Cantat Nemzetközi Kórustalálkozót is Pécs szervezi, így a két programsorozat kapcsolódik is egymáshoz.

Simon István, a POSZT egyik alapító igazgatója felidézte a tizenöt évvel ezelőtti kezdeteket. Elmondta, hogy a rendezvény egységesítette magyar színházi életet. „Az első POSZT hangulatát semmi nem fogja felülmúlni, hiszen kivételes alkalomnak számított, hogy a magyar színházi és művészeti élet minden jelentős tagja találkozhatott egymással” – fogalmazott. Az akkori POSZT egy hétig tartott, harminckét off programmal. Ma már tíznapos rendezvénnyé nőtte ki magát ötven helyszín több mint kétszáz off programjával és a versenyelőadásokkal.

Stenczer Béla fesztiváligazgató kiemelte: azok a személyiségek, akik fémjelezték az elmúlt tizenöt évet, jelen lesznek az idén is: ilyen Bodrogi Gyula, Varnus Xavér vagy Jordán Tamás.

A programokat illetően érdekesség, hogy az idén először a Cseh Tamás-program zenekarai is fellépnek majd az utcai előadásokon. A Nádor Galériában színháztörténeti kiállítást láthatnak az érdeklődők az elmúlt kétszáz év nagy színházi alakjairól.

A Palatinusban az idén is lesznek szakmai viták, beszélgetések. A színházi nevelés nagy témája mellett a színházi háttérszakmák jelentik majd a fő vezérfonalat.

Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott rektorhelyettese felidézte a százötven éves intézmény múltját, valamint bemutatta az idei POSZT-on látható programokat: az Ódry Színpad öt előadását láthatják az érdeklődők.

Solténszky Tibor producer a harmincéves Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumát mutatta be. „A színházról nemcsak színházi, hanem irodalmi, szociológiai, időnként politikai összefüggéseiben is kell beszélni” – fogalmazott. Kiemelte, hogy száznál több darab jelent meg a megvitatott anyagok közül, és ötvenöt százalék fölött van a színpadra kerülés aránya – a ma színpadra írók többsége megfordult náluk az elmúlt évtizedekben, meghallgatta az itteni kritikákat, tanult belőlük.

A POSZT körül kialakult botrányhoz kapcsolódóan, miszerint a zsűri összetételét kifogásolva néhány társulat visszavonta részvételét a versenyprogramban, Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke elmondta: azon színházakat, amelyek nem kívánnak részt venni a versenyprogramban, továbbra is várja a Színházi Társaság. A zsűri megnézheti az előadásokat, és majd a társulatok eldöntik, miként viszonyulnak a véleményekhez.

Szabó László, az MTT titkára ezzel kapcsolatban kifejtette: sokan dolgoztak azon, hogy a POSZT továbbra is szeretett „termék” legyen, néhányan azonban azon munkálkodtak, hogy széthúzás terepe legyen a találkozó.

„A színházi élet többsége azonban egyetért abban, hogy ez az az esemény, ahol együtt kell működni. Az elmúlt hónapok munkája tekintetében az MTT minden tagszervezete minden gesztust és együttműködésre irányuló lépést megtett, hogy a széthúzás ne érjen célt. Az a határozott álláspontja közgyűlésünknek, hogy a versenyprogramon azok az előadások vegyenek részt, amelyek vállalják a megmérettetést. Akik viszont visszaléptek, azok ne mutassák be az előadásukat a POSZT-on” – hangsúlyozta Szabó, s hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy az MTT hatodrészben tulajdonolja a POSZT-ot, így a végső döntés megegyezés kérdése, de az egyeztetések során akkor is ezt az álláspontot fogják képviselni, ha kisebbségben maradnak.

A tulajdonosi háttértestületet június 25-ig hívják össze. Szabó hozzátette: nagyon visszatetsző a kialakult ügyben, hogy nem egy olyan, bojkottot aláíró színházi személyiség van, aki „nem átall a számlakönyvvel a kasszához fáradni”.