Kultúra

Több mint négyszázezren látták tavaly az Értéktár program anyagait

Fejedelmi kincsek Pécsett – egy hónap alatt több mint kétezer látogató

Csaknem kétezerötszáz látogatója volt eddig a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) a Fejedelmi kincsek címet viselő tárlatnak, amely tavaly november 8-án nyílt meg,s melyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény bemutatása. Ezzel összesen 413 245-en látták tavaly a jegybank értékmentő programja keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

A Fejedelmi kincsek címet viselő tárlat által felölelt különleges leletanyagot – amely tartalmazza többek között a Tündérkert ezüstje nevet viselő, 220 darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjteményt – eddig 2454-en látták. A kiállítás március 17-ig látogatható a JPM Csontváry Múzeumban.

A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében megvásárolt kollekció a kiállításon kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a JPM gyűjteményét képező, baranyai hódoltságkori ezüsttallér éremleletekkel, illetve azokkal az aranyleletekkel, amelyeket első ízben lehet megcsodálni, s amelyeket a pécsi Széchenyi téri mélypince lejáratánál találtak.

A JPM és a jegybank Értéktár programja közötti együttműködés nem újkeletű: 2017-ben Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása közül három került a pécsi múzeum gyűjteményébe, - ezeket a Tündérkert ezüstjével egyidejűleg szintén láthatja most a közönség – a három másik mű pedig a Magyar Nemzeti Galériában kapott helyet.

Ezzel együtt tavaly összesen 413 245 érdeklődő látta a MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

Az egri Dobó István Vármúzeumban kiállított, Fegyvermustra címet viselő tárlatnak eddig 83 751 látogatója volt. Ennek az anyagnak az egyik szenzációja a Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi és a szoborfehér asszony, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Nagy Akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című alkotása. A Galéria anyaga tavaly 234 359 látogatót vonzott.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 52 681 érdeklődő látta.

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán szereplő és a Kiss Ferenc gyűjtemény egyik kiemelkedő darabjaként számon tartott Barabás Miklós: Petőfi Sándor portréja 40 000 látogatót vonzott.

Az alábbi műtárgyak az őket befogadó múzeumokban jelenleg feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek:

a Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „erdélyi tájegység” gyűjteménye, a Bedő Rudolf-hagyaték egyes tételei, a Kossuth Lajos dagerrotípia, a Kiss Ferenc-gyűjtemény, Csernus Tibor festményei, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista fedeles tál, Tornai Gyula által tervezett, art deco stílusú bútoregyüttes, Breuer Marcel gránit íróasztala, Orlai Petrich Soma: Szép Ilonka festményciklusa, Munkácsy Mihály: Poros út I. című műve, Vajda Lajos: Tizennégy darab festménye, Willem Key: Férfiképmás című munkája.

Az MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom