Kultúra

Több a fesztivál, mint amennyire igény van

Új minősítési rendszer szükséges

Új regisztrációs és minősítési rendszer szükségességéről beszélt a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) szerdai konferenciáján Márta István, a szervezet elnöke. Az Összefogás a fesztiválok minőségéért és versenyképességéért címmel megrendezett konferencián a 98 tagszervezetet összefogó, 215 fesztivált képviselő MFSZ elnöke azt javasolta, hogy egységes szempont- és feltételrendszert dolgozzanak ki és fogadjanak el a fesztiválok minősítésére.

minőségalapú fesztiváltámogatási rendszer közös kidolgozása, bevezetése a fesztiválok és a magukat annak nevező rendezvények egyre növekvő száma miatt vált egyre sürgetőbbé. Márta István kiemelte: a magyar fesztiválok a legszervezettebbek Európában, a 12 éves MFSZ egyedülálló minősítési programja az Európai Fesztiválok Szövetsége minősítési rendszerének és szakmai díjainak mintául szolgál. Arról is beszélt, hogy a minősítés és a regisztráció érdekeket sérthet, ha nem körültekintően alakítják ki a rendszert. 

Hoppál: Stratégiai cél a kulturális alapellátás fejlesztése
A kulturális kormányzat alapcéljai között szerepel a kulturális alapellátás biztosítása, illetve a kulturális közösségfejlesztés is - jelentette ki a konferencián az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Hoppál Péter a kulturális alapellátásról szóló expozéjában hangsúlyozta, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon hozzáférést kell biztosítani a kulturális értékekhez és lehetőleg részvételi lehetőséget a kulturális érték- és közösségteremtésben azok számára is, akik eddig nem tudtak részt venni a kulturális javak fogyasztásában.

Bérczes László, az Ördögkatlan Fesztivál egyik főszervezője arról beszélt, hogy a minősítések elnyeréséből eddig nem következett semmi, a minősítési rendszernek nem volt tapasztalható szerepe a támogatások elosztásnál. Véleménye szerint ha a minősítésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia is részt vesz, akkor az segíthet abban, hogy a minőség nagyobb megbecsülést kapjon és a fesztivál szó visszanyerje értékét. Kiemelte: a legkisebb közösségi események igenis fontosak, ugyanakkor a minőségnek nagyobb szerepet kell kapnia.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál vezetője szerint a minősítésnek az lenne az értelme, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, mi minden lehet fontos egy értékelésnél. Hozzátette: ma több fesztivál van Magyarországon, mint amennyire igény lenne. A közpénz magas arányt képvisel a fesztiválok finanszírozásában, ez nagyrészt azért van így, mert a közönségnek nincs ennyi rendezvényre szüksége, nem teszi le voksát a rendezvények mellé és fizeti be a belépőt. A minősítéskor azt kell megnézni, hogy mire van igény és ezt ki szolgálja ki - jegyezte meg.

A résztvevők egyetértettek, hogy a minőségről leginkább a szakma tud dönteni, meg kell próbálni valamilyen szempontrendszert kialakítani. A minősítés segítséget adhat abban, hogy a támogatások elosztása igazságosabb legyen.