Kultúra

Tíz ország közös cirkuszos egyesülete

Tíz ország artistaművészeinek részvételével, megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az egyesület alapító tagjai a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi szomszédolás című műsorának sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a cirkuszművészet közép-európai regionális érdekeit képviseli – közölte a fővárosi intézmény az MTI-vel. Mint írják, a cirkuszművészet az emberi teljesítőképesség határait feszegető, társadalmi üzeneteket hordozó és kifejező előadó-művészeti ág, és a tervezett új budapesti nemzeti cirkuszközpont egyben a közép-európai régiót is hivatott kiszolgálni. A vasárnap megalakult új egyesület kezdeményezi felvételét a Cirkuszművészeti Világszövetségbe és az Európai Cirkuszművészeti Szövetségbe (European Circus Association), hiszen azok programját magára nézve is iránymutatónak tartja. A most alakult szervezetnek tagja lehet valamennyi artistaművész, cirkuszművészethez kapcsolódó háttérdolgozó, cirkusztámogató, akinek aktív kapcsolata van a közép-európai cirkuszi régióval. Az alapító tagok között vannak Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Magyarország művészei és cirkuszi szakemberei. Az elnökség tagjai Adriana Folco Knie (Olaszország/Ausztria), Viktor Jarov (Ukrajna), Manfred Kannacher (Németország), Hunyadi János Mátyás Arkan (Románia). Az egyesület elnöki posztjára Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját választotta a közgyűlés.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom