Kultúra

Tavaszi fesztivál a pécsi egyetemen

Négy kontinens értékeit mutatják be az idén a hatszázötven éves intézményben

Ázsiai, afrikai, európai és amerikai tematikájú, két hónapig tartó fesztivált rendez a tavasszal a Pécsi Tudományegyetem, alapításának hatszázötvenedik évfordulójára emlékezve. Előadások, könyvbemutatók, filmnapok, koncertek, táncprodukciók várják majd a közönséget, neves hazai és külföldi fellépőkkel.

Nemzetközi tavasz elnevezéssel, márciustól májusig tartó kulturális programsorozatot rendeznek az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – közölte a felsőoktatási intézmény a távirati irodával. Egyik fő céljuk, hogy az egyetem 105 országból származó, több mint 3800 külföldi hallgatóját megismerhesse a három hónapos rendezvénysorozat kiállításaira, koncertjeire, előadásaira ellátogató közönség. Az első esemény március 11-én a PTE orvoskarának angol–német hallgatói önkormányzata által immár huszonhárom éve megrendezett Nemzetközi est lesz, s az Expo Centerben tartott esemény bevételét ezúttal is jótékony célra fordítják majd. A március 20-án kezdődő Ázsia-napok programjában India, Irán, Indonézia, Kína és Mongólia kerül a középpontba. Szó lesz a többi között a hagyományos kínai orvoslásban használt gyógynövényekről, a perzsa újév (noruz) hagyományáról, és Indonézia egzotikus világát is megidézik táncosokkal, zenészekkel, ételkóstolóval. Március 28-án, az Észak-Amerika-napok keretében, az egyetemen tart előadást Isabelle Poupart kanadai nagykövet. Másnap ingyenes koncerten lép fel az 1950-es és 1960-as évek dzsesszmuzsikájával a Balázs Elemér Group a Zsolnay Kulturális Negyed E78 termében.

Az Afrika-napok programjain április 6-tól ingyenes afrikai dob- és tánctanuláson vehetnek részt az érdeklődők, a szintén az E78-ban az African Night elnevezésű esten táncbemutatót rendeznek, majd egy szenegáli lemezlovas gondoskodik a közönség szórakoztatásáról. A Magyar Afrika Társaság több előadás és egy könyvbemutató segítségével tárja elő az afrikai orvosi missziók és az önkéntes munka nehézségeit és örömeit. És kiállítás is nyílik a kontinenst megjárt hat pécsi fotós képeiből.

Az április végén szervezett Európa-napok egyik legérdekesebb programjaként említi a kiállítás ismertető füzete a svéd, a norvég és a dán nagykövetség segítségével az Apolló moziban megszervezett skandináv filmhetet. Az európai programok iránt érdeklődők Karéliából érkező bábelőadást és játékkiállítást is láthatnak.

Latin-Amerikával a XVIII. PTE Ibero-Amerika Hét programjain ismerkedhetnek meg az érdeklődők május első hetében. A csaknem húszéves múlttal rendelkező egyetemi rendezvénysorozat legfontosabb része egy nemzetközi tudományos konferencia.

A PTE kitért arra is, hogy a programokat az egyetem külügyi igazgatósága kilenc nagykövetséggel, több külföldi kulturális intézettel közösen szervezi. A Nemzetközi est és a skandináv filmhét kivételével ingyenes a részvétel a programokon, s azokról a Jubileum.pte.hu honlapon találhatnak információkat az érdeklődők.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom