Kultúra

Tavasz Rossinivel és versekkel

Magyar költők az Óbudai Danubia Zenekar estjein

Az Óbudai Danubia Zenekar idei sorozatában, az Otthon vagyunk elnevezésű bérletben az elhangzó zeneművek magyar költők verseire reflektálnak. Az együttes tegnapi sajtótájékoztatóján arról is tájékoztattak, hogy tavaly a koncertekre negyvenezren váltottak jegyet, az átlagos látogatottság 95 százalékos volt.

Tematikus hangversenyeinek sorában az Óbudai Danubia Zenekar ezúttal magyar költők verseire reflektáló zeneműveket mutat be a Zeneakadémián. Az Otthon vagyunk elnevezésű bérletről és a tavasz további koncertjeiről tegnap tartott sajtótájékoztatót az együttes. Hámori Máté művészeti vezető a távirati iroda tudósítása szerint elmondta, hogy az első, január 20-i koncert címe A Dunánál, a műsorban Ligeti György Concert romanesc című alkotása, Bartók Béla II. zongoraversenye és Dohnányi Ernő II. szimfóniája hangzik el Balázs János zongoraművész közreműködésével, Izaki Masahiro vezényletével. József Attila versét Jordán Tamás tolmácsolja.

A február 15-i, Óda című esten a szerelem áll a középpontban, József Attila versét Keresztes Tamás mondja el. Bartók Béla I. hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája Pusker Júlia hegedűművész közreműködésével, Hámori Máté vezényletével hangzik el.

Az Európa című, március 30-i koncerten A csodálatos mandarin című Bartók-mű, a Konzertstück című Dohnányi-darab és Bruckner IV. szimfóniája lesz hallható Hamar Zsolt vezényletével, Fenyő László csellóművész közreműködésével. Kosztolányi Dezső versét Hernádi Judit adja elő. Május 4-én pedig, a Prospero szigetén című koncerten Kobajasi Kenicsiró vezényletével Beethoven VI. és VII. szimfóniája hangzik el, Tóth Árpád költeményét Fodor Tamástól hallhatja a közönség. A zeneszerzőket bemutató sorozat, amely a Budapest Music Centerben zajlik, Rossinit mutatja be március 11-én, április 22-én és május 20-án. Hámori Máté közlése szerint a koncerteken elhangzik majd például A sevillai borbély nyitánya, Figaro áriája és belépője, a Stabat mater és a Giovanna d’Arco című kantáta is.

Ács Péter ügyvezető a 2016-os évvel kapcsolatban hangsúlyozta: a koncertek átlagos látogatottsága 95 százalék fölötti volt, negyvenezer jegyet adtak el. Az ifjúsági hangversenyekről elmondta, hogy sikeres program, nagy az iskolák igénye rá. Az ügyvezető kiemelte: az óbudai, Flórián téri próbatermük akusztikai és világítástechnikai fejlesztése elkészült, a szociális helyiségek felújítását a tavasszal végzik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom