Kultúra

Támadó tűz voltunk

1956-os kiadványokat mutatott be és gálát rendezett a Művészeti Akadémia

Az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelgő irodalmi antológiát és hangoskönyvet mutattak be tegnap a Pesti Vigadóban. A Támadó tűz voltunk című kötet szerzői között olyan írók, költők is vannak, akik maguk is részt vetettek a szabadságharcban, vagy a megtorlások idején börtönbüntetést kaptak, mint Buda Ferenc és Ágh István, de szerepel benne Weöres Sándor, Vas István és Illyés Gyula műve is. Este pedig a könyv alapján gálát rendeztek, több szerző, valamint színművészek és operaénekesek részvételével.

Fekete György 20161119
Fekete György, a köztestület elnöke szerint tévhitnek bizonyult, hogy a forradalom veresége végleges (Fotó: Nagy Balázs)

Olyan ötvenhatos irodalmi olvasókönyvet szerettünk volna megalkotni, amelynek a gerincét a kortárs írók és költők művei adják – mondta el a Támadó tűz voltunk című antológia tegnap délelőtti bemutatóján a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője. Mezey Katalin a távirati iroda tudósítása szerint hozzáfűzte: a nyolcvan szerzőt felvonultató kötet a lehető legtöbbet igyekszik elmondani a forradalom tizenkét napjának eseményeiről és a megtorlás keserves éveiről. A köztestület tagjai közül többen aktívan részt vettek a forradalomban, megsebesültek vagy a megtorlások idején börtönbüntetést szenvedtek el, és az ’56-os Emlékbizottság által támogatott kötetben helyett kaptak a forradalmat gyerekfejjel átélő, az eseményeket később irodalmi műveikben feldolgozó szerzők is.

A válogatásban a kortársak közül mások mellett Ferdinandy György, Kiss Anna, Ágh István, Buda Ferenc, Oravecz Imre, Makkai Ádám írásai, illetve mára klasszikusnak számító szerzők – például Márai Sándor, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Örkény István, Déry Tibor és Weöres Sándor – művei olvashatók. Mezey Katalin kiemelte: a kötet szerkesztését Oláh János kezdte meg, az ő munkássága előtt is tiszteleg az antológia, amelynek angol nyelvű fordítása 2017 márciusában jelenik meg.

A köztestület színházművészeti tagozata Vers és próza ’56 címmel jelentetett meg hangoskönyvet, amelynek elkészítésekor az ötvenhatos antológia anyagára támaszkodtak. A kiadványban mások mellett verset mond és felolvas Haumann Péter, Blaskó Péter, Mécs Károly, Tokody Ilona, Császár Angela, Pártay Lilla, Ráckevei Anna és Szarvas József is.

A Támadó tűz voltunk című kötetre alapozva este pedig irodalmi gálát rendeztek az intézményben. Fekete György, a köztestület elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, 1956-ban néhány napig mi szabtunk irányt a történelemnek, de a parányi nép a vakmerőségért nem kapott jutalmat. A gyász, a megpróbáltatások és az igazságtalanság imákká, legendás verssorokká és megrendítő megemlékezésekké váltak végül. Tévhit volt, hogy a vereség végleges – mutatott rá.

Mezey Katalin köszöntője után Ágh István mesélt a forradalomról, a Kossuth téren szerzett sérüléséről. Elmondta azt is, hogy november 4. után még a forradalom emléke is szét lett lőve. „Lehet, hogy ettől a megrendüléstől lettem költő” – tette hozzá. Buda Ferenc pedig arról szólt, hogy húszéves korában börtönre ítélték egy verséért, és szegényebb lenne, ha nem történt volna meg mindez vele „Azokban a napokban először szimatolhattuk meg a szabadság és az igazság levegőjét” – hangsúlyozta.

Az antológia verseit színművészek tolmácsolták, illetve operaénekesek részletek adtak elő Erkel Ferenc és Kodály Zoltán műveiből.