Kultúra

Tajvani művészek érkeznek a zalaegerszegi Griff Bábszínházba

A külföldi vendégekkel közös produkcióra is készülnek

A tradicionális kínai kesztyűbábos színházi elemeket tanítják magyar vendéglátóiknak azok a tajvani bábművészek, akik a jövő héten érkeznek Zalaegerszegre. A külföldi művészekkel közös produkció létrehozását is tervezik.

Bartal Kiss Rita, a Griff Bábszínház művészeti vezetője elmondta: Tajpejből négyfős társulat érkezik a zalai megyeszékhelyre a Griff meghívására, de Pécsre, Kaposvárra és Veszprémbe is ellátogatnak, hogy megismerkedjenek a magyar bábszínházakkal. Zalaegerszegen két workshopot is tartanak, meghívásuk célja ugyanis, hogy az akrobatikus elemekkel tarkított kínai bábtechnikát, eszköz- és zenehasználatot bemutassák magyar kollégáiknak, ezen kívül pedig élő zenével kísért előadást is tartanak.

A tajvani társulat egyik tagja korábban Magyarországon tanult, innen ered a kapcsolat, amelyet a jövőben szeretnének tovább bővíteni: ennek érdekében a tajpeji művészek hároméves együttműködést célzó közös előadás létrehozására is pályáztak saját hazájukban – mondta a művészeti vezető.

A Griff színház igazgatója, Szűcs István pedig arról beszélt, hogy a március 21-i színházi világnapon rendhagyó módon Zalaegerszeg utcáin és intézményeiben is előad majd a helyi társulat. Az igazgató elmondta, hogy a zalai bábszínház meghívást kapott március 22-re, a budapesti VII. Bábufesztiválra, amelynek bemutatói idén Lázár Ervinhez kötődnek. Kiemelte: fontosnak tartja, hogy ilyen fesztiválokon megjelenési lehetőséget kapnak, hiszen távol a fővárostól ritkán látogatják előadásaikat szakemberek, illetve kritikusok, ez tehát jó alkalom a bemutatkozásra is.