Kultúra

Színpadon az Egri csillagok

Az idén ötvenéves a Gárdonyi regényéből készült kultikus film – Nagyszabású bemutatóra készül a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Gyerekszemszögből ábrázolja az Egri csillagok történetét a Nemzeti Színház új előadása, amelyet Vidnyászky Attila rendezésében március 9-én mutatnak be. A különleges színpadi átiratot Zalán Tibor költő, dramaturg készítette el a teátrum számára. Az előadást erős mozgásos és zenei jelenlét jellemzi majd.

Egri-csillagok
Venczel Vera, Kovács István, Benkő Péter, Szabó Tünde és Harsányi Gábor – A film egykori szereplői felidézték személyes emlékeiket a forgatásról (Fotó: Ficsor Márton)

Ismét közös produkcióra készül a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A két társulat első közös munkája a Körhinta volt, melyet a Csíksomlyói Passió követett, idén márciusban pedig újabb nagyszabású művet, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét állítják színpadra – derült ki a sajtó számára rendezett rövid bemutatón tegnap.

A különleges rendezvényen nemcsak a készülő előadás szereplői, hanem az 1968-as filmadaptáció néhány színésze is jelen volt.

A verekedés-jelenet felvételekor Jumurdzsákkal kellett egymásnak esnünk, s Várkonyi Tamás arra kért, vállaljuk élesben a dulakodást, nehogy kiszámított legyen – idézte fel az ötven éve készült alkotás kapcsán Venczel Vera. A filmben Cecey Évát, vagyis Vicuskát alakító Jászai-díjas magyar színésznő hozzátette, a rendező nagyon aggódott értük, de megérte kockázatot vállalni, mert végül ezt a felvételt tartották meg.

A másik főszereplő, a Török Jancsit megformáló Benkő Péter arról mesélt, hogy általában reggel hatkor kezdtek beöltözni a forgatáshoz, s egy ilyen alkalommal ismerkedett össze a film díszlettervezőjével, Szász Endrével. Harsányi Gábor számára a csatajelenetek voltak meghatározók, elmondása szerint neki egy kétméteres törökkel kellett a kamerák előtt élesben megküzdenie. Szabó Tünde elmondta, a forgatásból az a pánik volt a legemlékezetesebb számára, ami aznap tört ki a stábban, amikor lerohantuk Csehszlovákiát.

A Bornemissza Gergelyt játszó Kovács István hozzátette, mai ésszel képtelenség felfogni, ami akkor történt, s a hadiállapot a román–bolgár határról való hazatérésüket is nagyon megnehezítette. A színész kiemelte, a statisztikák szerint anno tizennyolcmillióan váltottak jegyet a mozifilmre.

Nagy esemény az életünkben az Egri csillagok bemutatása – mondta el az egykori szereplők bemutatkozása után Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója. A rendező úgy fogalmazott, a próbafolyamat fontos szakaszánál tartanak, s már az is bizonyos, hogy az előadás nem lesz rövid. Mint felidézte, az ötlettel Zsuráfszky Zoltán kereste meg, s ő azonnal igen mondott, majd felkérték Zalán Tibort – aki gyerekekkel már készített Egri csillagok-előadást –, hogy készítsen átiratot számukra. Az adaptáció gyerekek szemszögéből mutatja majd be a történetet, a díszletek megtervezésére Székely Lászlót kérték fel – tette hozzá a rendező.

Az előadásban Vicuskát Barta Ágnes, Bornemissza Gergelyt Berettyán Nándor, Dobó kapitányt Horváth Lajos Ottó, Jumurdzsákot Schnell Ádám, a török szultánt pedig Bodrogi Gyula fogja megformálni.
A történet elmesélésében nagy szerepet vállal a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is, melynek tagjai közül sokan prózai szerepeket is játszanak. Az atmoszférateremtésről pedig élő zene fog gondoskodni.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus elmondta, látványos mozgással szeretnék mindenkiben felébreszteni az olvasmányélményt. Mint kiemelte, a táncosokkal, színészekkel, gyerekekkel mintegy hetvenen, nyolcvanan lesznek a színpadon, ennyien fogják megjeleníteni a nagy csatajeleneteket. Vidnyánszky Attila hozzátette, az előadást erős mozgásos és zenei jelenlét fogja meghatározni, s a prózai jelenetek ezekből a víziókból nőnek ki majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom