Kultúra

Színház a pesti Broadwayn

Gálvölgyi Dorka: A babáktól a kamaszokig mindenkihez szólunk

Sorozatunk második részében Budapest új színházát, az áprilisban nyílt Hatszín Teátrumot mutatjuk be, amely gyerekszínházként üzemel, de felnőtteknek szóló előadásokat is befogad. A következő évad bemutatóiról az igazgatót, Gálvölgyi Dorkát kérdeztük.

Galvolgyi-Dorka
Az összes korosztálynak játszanak (Fotó: Varga Imre)

–   Hogy született meg a Teátrum?

–   Amikor a Jókai utca 6. eladóvá vált, a Geoholding tulajdonosa, Horváth László vásárolta meg az épületet. A földszinten a negyvenes évek végétől a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének Székháza állt, amelynek része volt egy gyönyörű, épített akusztikával rendelkező színházterem is. Horváth László megkeresett hogy lenne-e kedvem itt gyerekszínházat létrehozni. Volt. Mivel korábban is színházban dolgoztam, boldogan igent mondtam a kérésre, s így kezdtük el közösen a munkát. Később a Móra Kiadó vezetője, Janikovszky János is csatlakozott hozzánk, így hárman vágtunk neki a színházcsinálásnak. A kivitelezés, illetve az átalakítási munkálatok után április közepén nyitottuk meg a Hatszín Teátrumot.

–   Az első bemutatójuk egy Janikovszky Éva-darab volt. Miért éppen ezzel az előadással indították el a színházat?

–   Ennek több oka is volt. Egyfelől még volt szerencsém ismerni őt, és szerintem fantasztikus író volt. Mivel úgy alakult, hogy áprilisban, nagyon furcsa időpontban nyitottunk, adta magát a dátum, hogy a születésnapja alkalmából tartsunk Janikovszky-hétvégét. Volt egy felnőttprodukció – A lemez két oldala – és egy ősbemutató, amelyet erre az alkalomra készítettünk. Újraolvastam Éva tíz könyvét, s hetet kiválasztottam, a dramaturg ezekből dolgozott. A közönség nagyon szerette ezt az előadást, így szeptembertől újra műsoron lesz.

–   Milyen bemutatókat terveznek a színház első teljes évadára?

–   Elsősorban gyerekszínház vagyunk, de mivel magánszínházként, minden támogatás nélkül működünk, ezért természetesen az estéket sem hagyjuk üresen. A következő évadot úgy állítottam össze, hogy részint befogadók leszünk, részint pedig saját bemutatóink lesznek. Az első premierünk az Adrien Mole naplója, Gáspár András rendezésében. Ez kamaszkorom egyik legkedvesebb könyve. Decemberben tartunk egy különleges bemutatót, A rendíthetetlen ólomkatonát, amelyet Földes Eszter rendez, és a Kiscsillag szerzi a zenét. A tavasszal pedig Daniel Kehlmann Szenteste című művét adaptáljuk. Ezt Szilágyi Bálint rendezi majd. Szerintem ő az egyik legtehetségesebb kezdő rendező.

–   A mesétől a táncelőadásig sokféle műfajban készülnek. Milyen produkciókat láthatunk még
a színpadukon?

–   Lesz egy Békés Pál-bemutatónk is, a Félőlény, amely korábban már ment vidéken, mi most Háda Jánosékkal visszük színpadra. És persze lesz rengeteg más mesénk is: a Considance-szel közösen készülünk egy Széttáncolt cipellők című előadással, amely félig ír-sztepp, félig klasszikus táncelemeket tartalmaz. Barna Zsombor csinált a Vitéz Lászlóból új bábjátékot, amelyben a piros sipkás, palacsintasütős hős menyecskét keres. Az egész piciknek a Kerekítő manó című kiadványból készítettünk előadást. Ez egyéves kortól ajánlott, s az évszakokat mutatja be. A babáktól a kamaszokig igyekszünk mindenkihez szólni..

–   Milyen felnőttelőadásokat fog befogadni a Hatszín?

–   Az estékben mi nem vagyunk erősek, mivel elsősorban gyerekdarabjaink vannak, ezért társultunk másokkal. A Karinthy Színház például két előadással Pestre költözik, a Gőzben és A nadrág című darabja nálunk fog menni. Szeptember 16-án, a Színházak Éjszakáján az Orlai Produkciós Irodának lesz bemutatója, a Tagadj, tagadj, tagadj, amelynek szerzője is eljön hozzánk. A Centrál Színház kisszínpadáról majdnem minden előadás átköltözik a Hatszínbe. Nagy örömmel fogadtuk például Szalay Kriszta hajléktalanság témájú drámáját, a Maradjunk annyiban!-t. A S.Ö.R. és a G.Ö.R.CS. című előadások, amelyek nagyon nagy sikerre tekinthetnek vissza, szintén nálunk fognak futni. Ahogy az Edith és Marlene, a Grönholm-módszer és a Francia rúdugrás is. Ezek mellett lesz két zenés estünk, az egyik Háda János Orfeum című produkciója, amely a huszadik század zenei világán megy keresztül ismert slágerekkel, a másik pedig Adorjáni Bálint és Szávai Viki Kié vagy, mondd? című estje.