Kultúra

Százéves lenne a természetfilm hazai atyja

Homoki Nagy Istvánra emlékezünk

Száz éve, 1914. szeptember 2-án született Mezőtúron Homoki Nagy István Kossuth-díjas filmrendező, az első egész estés magyar természetfilm készítője.

Homoki Nagy István jogi diplomát szerzett, majd 1942-ben az egyesített bírói és ügyvédi vizsgát is letette. Csaknem húsz évig maradt a jogi pályán, Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen dolgozott. Időközben rabul ejtette a természet, fotózni kezdett, 1939-től jelentek meg madárfotóival illusztrált cikkei, amelyekért a Magyar Ornitológusok Szövetsége Herman Ottó-éremmel tüntette ki.

1945-től az Országos Természettudományi Múzeum sajtó- és fotóosztályának vezetője volt, és ekkoriban kezdett próbálkozni a mozgófilmmel. 1949-ben a Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyártól madárfilm elkészítésére kapott felkérést, a természetfilmek gyártásában évekig félállásban vett részt, majd 1954-ben teljesen feladta a jogi pályát.

Filmjeit maga írta, rendezte és fényképezte, kicsi, de annál lelkesebb stábjával szerény költségvetésből dolgoztak, legfontosabb segítőtársa felesége, Zsoldos Zsuzsa volt. Bejárták Magyarország legszebb tájait, forgattak a Duna és a Tisza mentén, a gemenci vadrezervátumban, a Kis-Balaton nádasaiban, a Vértesalján. Kezdetben rövidfilmeket készített (A Kis-Balaton nádrengetegében, Egy kerecsensólyom története), majd 1951-ben elkészült a Szeged melletti Fehér-tó vízi-és madárvilágát bemutató Vadvízország, az első egész estét betöltő magyar természetfilm. Alkotása itthon és külföldön is nagy sikert aratott, 1952-ben Karlovy Vary-ban megkapta a legjobb operatőri munkáért járó díjat.

Homoki Nagy az ötvenes évek végén stábjával és népes állatsereglettel a Vértesalján elterülő Alcsútdobozra költözött, hogy állatfilmeket készítsen. A Cimborák első része, a Nádi szélben már nem természetfilm, hanem kerek történet, amelyben Fickó, a komoly magyar vizsla, Pletyka, az izgága tacskó és Nimród, a héja izgalmas kalandjait követheti nyomon a néző. Más állatokkal együtt ugyanők a főszereplői a Hegyen-völgyön című második résznek is.

Homoki Nagy István világszerte elismert szaktekintély volt, aki iskolát teremtett nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi természetfilmgyártásban is.