Kultúra

Sok hűhó Shakespeare-ért

Zenés komédia a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével

A Budafoki Dohnányi Zenekar Sok hűhó Shakespeare-ért címmel, Blaskó Péter főszereplésével egy zenés komédiát tűz műsorra a Művészetek Palotájában. A darabban a híres komédiák jeleneteit az avoni bárd alkotásai által ihletett zeneművek keretezik - Wagnertől Cole Porterig.

A Budafoki Dohnányi Zenekar a Szentivánéji álom nagy sikerű előadása után egy újabb, rendhagyó Shakespeare-előadással készül: a nagyszabású színházi estén Shakespeare vígjátékaiból és az általuk ihletett zenékből megkomponált zenés színdarabot állítanak színpadra. Ahogy a darab rendezője, Selmeczi György fogalmazott, ez embert próbáló feladat, hiszen Shakespeare esetében maguk a műfaji határok is gyakran elmosódottak – ha úgy nézzük, akár A vihar is lehet vígjáték. A feldolgozandó anyag így is hatalmas – Shakespeare megismeréséhez egy élet is kevés.

A rendező hozzátette, hogy nem csupán a vígjátékokból kiemelt jelenetek válogatásánál fogta el az alkotókat a bőség zavara, hanem az est zenei kínálatának összeállításakor is. A jelenetekben a generációk konfliktusát állították a középpontba, és bár számos drámából merít, az előadás fő célja az, hogy a nézők a ráismerés örömével üljenek majd a koncertteremben – ne érezzék magukat úgy, mint akiket egy „irodalomtörténeti hintába” ületettek. Az előadásban Blaskó Péter, a Nemzet Művésze Shakespeare színészét alakítja, így ő Prosepero a Viharból, a Herceg a Szeget szeggel-ből, Leonato a Sok hűhóból, Leontes a Téli regéből – végső soron pedig a színész, aki felidézi a művek mögött álló szerző regényes figuráját.

A zenés színdarab nem csupán Shakespeare komédiáiból merít, hanem az általuk ihletett zenékből is hasonlóan színes válogatást vonultat föl: az est folyamán Wagner, Mendelssohn, Korngold, Weber, Berlioz, Patrick Doyle, Schubert, Sullivan, Morley, Goldmark, Orbán, Verdi és Cole Porter dallamai keretezik a jeleneteket.

Az előadás rendezője kiemelte, hogy mindig izgalmas kihívás a színház és a zene közötti együttműködés, de bízik benne, hogy Góczán Judit dramaturggal közösen sikerült egy olyan nézőpontot kialakítaniuk, amelyben a nézők otthonosan érzik magukat. A darabban a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés színész szakos hallgatói, valamint a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjai is közreműködnek. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli.

A Shakespeare szellemében született komédiát 2016 december negyedikén, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tekinthetik – és hallgathatják – meg az érdeklődők.