Kultúra

Ruszin Művészet Remekei címmel nyílt kiállítás a Stefánia Palotában

Kövér László: A családok évében itt és most gyermekek éneklik anyanyelvükön a nagymamák dalait

Ruszin Művészet Remekei címmel nyílt kiállítás szombaton, a budapesti Stefánia Palotában, ahol tárgyi emlékek és képzőművészeti alkotások mutatják be a ruszin hagyományokat és örökséget.

"A mai  kiállítás egy közösség sikere: a ruszin nemzeti közösségé, amely óriási erőfeszítéseket tesz nemcsak a megmaradásért, hanem önmaga építésére, kultúrájának megerősítésére is" - emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás megnyitóján.

Hozzáfűzte: a rendezvényen megtalálhatók azok a tárgyak, amelyek bemutatják azt a "rendkívül nehéz életet, amelyet a ruszin emberek többsége élt", de láthatók azok is, amelyek szebbé és ünnepélyesebbé tették mindennapjaikat, például a Biblia, amelyet nemzedékről nemzedékre adtak az apák a fiúk, az anyák a lányok kezébe.

"A családok évében itt és most gyermekek éneklik anyanyelvükön a nagymamák dalait" - mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy az eseményen fellépő Hodinka vonósnégyes muzsikája arról is beszél, miként kapcsolódik a kárpátaljai kultúra az egyetemes magaskultúrába, miként jelenik meg klasszikus formákban az együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat.

"Mindenki, aki kultúrát és közösséget épít, az egyszersmind az európai és a nemzeti  megmaradást és a szabad élet lehetőségét is szolgálja" - emelte ki.

"Meggyőződésem, hogy a térségünk nemzetei hisznek önmagukban és saját kultúrájukban, ezért az előttünk álló időben minden olyan politika kudarcra van ítélve, amely az etnikai méltányosságra való törekvés helyett az etnikai kirekesztésre tör" - húzta alá.

A házelnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország minden körülmények között megvédi a területén élő nemzeti közösségeket, és minden erejét, befolyását latba fogja vetni annak érdekében is, hogy támogassa a külhoni magyar közösségeket a szülőföldjükön való boldogulásban, hogy egyidejűleg legyenek lojális állampolgárai azon államoknak, amelyben élnek, és hűséges tagjai maradjanak a magyar nemzetnek.

Hangsúlyozta, hogy a ruszin és a magyar nemzet összetartozik, hiszen sorsuk összefonódott jó és rossz időkben, nagy pillanatokban és a hétköznapokban egyaránt. 

"Nemcsak közös múltunk van, hanem közös jelenünk, amelyben azért dolgozunk, hogy közös jövőnk is legyen" - mondta.

Kiemelte továbbá, hogy a ruszin nemzeti közösség mindig számíthat a magyar nemzetre és Magyarország kormányára. "Mindaz a támogatás és anyagi erő, amelyet hozzáadunk az Önök erőfeszítéseihez, egyebek mellett az oktatás, a hitélet, a közösségépítés és a kultúra ügyéhez, azt a célt szolgálja, hogy az Önök közössége sikeres legyen Magyarországon" - zárta gondolatait.

Simicskó István kormánybiztos beszédében a generációk közötti kapcsolatok erősítését és a hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy támogatni kell olyan filmek és szépirodalmi művek, alkotások elkészítését, amelyek a magyarság nemzettudatát, identitását erősítik.

"Felelősségünk van abban, hogy meg tudjuk tartani, amit őseink átadtak" - emelte ki. Giricz Vera országgyűlési nemzetiségi szószóló elmondta, hogy a rendezvény az Országos Ruszin Önkormányzat fennállásának 20 évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozat kiemelt eseménye, de erősen kapcsolódik a családok évéhez is, hiszen "identitásunkat a családon belül tudjuk a legjobban őrizni és továbbadni".

Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke felidézte, hogy a ruszinok a magyar nemzet mellett jóban és rosszban minden időben kitartottak, a fiatalokat pedig arra biztatta, hogy ezt a hozzáállást adják majd tovább gyerekeiknek ruszin identitásuk megőrzése mellett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom