Kultúra

Programsorozat Csorba Győző születésének századik évfordulójára

A emlékév legjelentősebb eseménye a költő születésnapján rendezett konferencia

Csorba Győző Kossuth-díjas pécsi költő, műfordító születésének századik évfordulója alkalmából egész éves programsorozat indul Pécsett - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Nagy Imre irodalomtörténész, Csorba Győző Társaság elnöke a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban rendezett eseményen hangsúlyozta, Csorba Győző a modern magyar költészet egyik legjelentősebb alkotója. Hozzátette, hogy az emlékév keretében a pécsi irodalmi hagyományokkal és huszadik századi költészettel kapcsolatos "olcsó, de tartalmas" füzetsorozatot terveznek megjelentetni.

Az események a költő munkásságának egészét átölelik és minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A jubileumi év legjelentősebb eseménye a november 21-én, a költő születésnapján megrendezésre kerülő konferencia lesz a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, ahol költők, irodalmárok és színészek emlékeznek majd a szerzőre. Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója kiemelte, a programok március 10-én indulnak a Tudásközpontban Takáts Gyula Szőlőgyöngy című könyvének bemutatójával.     

Április 11-én általános iskolások számára rendeznek szavalóversenyt, majd költészetnapi műsorral várják az érdeklődőket. Április 13-án a Pécsi Kulturális Központ ad otthont a felnőttek szavalóversenyének. Április 13-én slam poetry estet rendeznek, amelyen fiatalok adják majd elő a pécsi költő alkotásai által ihletett műveiket.     

Május 17-én Csorba Győző 100 címmel nyílik kiállítás a Tudásközpontban. Az év során a szerző két könyvét is újra kiadják: a gyermekeknek szóló Négy kis cica című verses könyvet június 14-én tárják a közönség elé a pécsi Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban.     A szerzővel készült, A város oldalában címet viselő, újra kiadott interjúkötetet a Belvárosi Könyvtárban ismerheti meg a közönség, ahol Csorba Győző egykori munkatársai is megszólalnak. Szeptemberben a költő utcanévtábláját avatják a megyeszékhelyen - derült ki az eseményen kiosztott írásos összefoglalóból.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere elmondta, az önkormányzat által több százezer forinttal támogatott emlékév kiemelt célja, hogy a fiatalokat is megszólítsa, hogy az alkotó emléke és költészete élő maradjon.     

Csorba Győző 1916-ban született a baranyai megyeszékhelyen, 1939-ben a pécsi egyetemen szerzett államtudományi oklevelet, ezt követően két évig a város közigazgatási tisztviselője, 1944-1952 között a Pécsi Városi Könyvtár vezetője, majd 1976-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig a Baranya Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese volt. Irodalmi munkásságában nagy szerepet játszott 1947-1948 közötti itáliai ösztöndíja, amelyet követően országos hírnévre tett szert, a kritikusok nemzedékének legjobb költői között tartják számon.     

Csorba Győző szerkesztője volt a Sorsunk, a Dunántúl, valamint a Jelenkor című irodalmi folyóiratoknak. Emellett műfordítóként is tevékenykedett, középkori és modern lírát fordított, egyebek mellett Dante, Goethe és Brecht kiemelkedő tolmácsolója volt, valamint jelentős érdemeket szerzett Janus Pannonius nagyságának elismertetésében.

Pályája során számos elismerésben részesült, a Kossuth-díj mellett két József Attila-díjat, valamint Baumgarten- és Áprily-díjat, továbbá Janus Pannonius Művészeti Érmet is kapott.