Kultúra

Program a mélyszegénység ellen

Elisabeth Van Aerde: A magyarok nincsenek tudatában lehetőségeiknek – az ország egyik legszegényebb falujába új élet költözhet

Holland vállalkozás segítségével fejlődhet a közelmúltban még az ország második legszegényebb településeként ismert Borsod megyei Szakácsi. A Move2Hungary programban turisztikai alapismereteket szerezhet a helyi roma lakosság, Elisabeth van Aerde, a projekt vezetője tíz teljes idejű munkahelyet szeretne teremteni a közeljövőben. A tíz éve Magyarországon működő program látta vendégül az idén az Except nemzetközi alkalmazott művészeti akadémiát is.

12o
A nyaralóhely az idén otthont adott az Except nemzetközi alkalmazott művészeti akadémiának is (Fotó: Except)

„2004 óta vagyunk itt, nagy gondot fordítottam arra, hogy megőrizzük a régi magyar épületeket, amelyek önmagukban véve is építészeti remekművek. A Move2Hungary programban négy vendégházat sikerült felszerelnünk, ezek huszonnégy fő befogadására alkalmasak. Ha családok jönnek, akkor hamar tele leszünk, ezért huszonegy fős szállást és egy éttermet tervezünk felépíteni” – mondta lapunknak Elisabeth van Aerde, a Move2Hungary nemzetközi projekt vezetője. A holland vállalkozás 2003-ban kezdte feltérképezni a lehetőségeket, több európai országot bejártak, mire rátaláltak Szakácsira. „Magyarországot azért választottuk, mert ma is neve van a turizmusban. A helységnek nagyon jó adottságai vannak, leginkább a toszkán vidékekhez hasonlíthatjuk a sok, bebarangolható úttal és a Cserehát dombos vidékével. A legnagyobb hiányosságot abban látom, hogy maguk a Magyarországon élők sincsenek tudatában ezeknek a lehetőségeknek.” Elisabeth van Aerde rámutatott, hogy télen végképp senki nem jár ezen a tájon, de ők úgy gondolták, hogy feladatuk van itt. „2008-ra szilárd üzleti tervvel rendelkeztünk annak ellenére, hogy sokan szkeptikusak a roma lakosság bevonása miatt. Elképzelésünk szerint vendégeink részesülnek a falu mindennapi életében. Ez egy szegény település százötven főnyi lakossággal, ők kivétel nélkül romák. Látványos eredményeket érhetünk el egy vállalkozással, amely számít a munkájukra.”

A holland befektető kizárólag a helyi lakosság bevonásával dolgozik, és a felépítendő létesítményeknek köszönhetően legalább tíz munkahelyet teremtene. A munkahelyek létrehozásával „biztosítanák, hogy az egyébként idénymunkákból megélő családokban egy-egy főnek megbízható keresete legyen” – hangsúlyozta a program vezetője. A holland vállalkozó jelenleg partnereket keres ahhoz, hogy ezeket a nem túl nagy forrásigényű, ám a lakosság és a program számára létfontosságú fejlesztéseket kivitelezhesse a településen.
Leo Linscheer, a holland nagykövetség kulturális attaséja kiemelte: „Az ipar 1989 utáni összeomlása után Magyarországon egyre több lett a munkanélküli. Szakácsi jó példa arra, amikor a lefelé vezető spirál ellen próbál dolgozni néhány elszánt ember.”

A nyaralóhely az idén otthont adott az Except nemzetközi alkalmazott művészeti akadémiának is. „A társadalmi, művészeti gyakorlat egy újonnan születő szakma, célunk, hogy minél professzionálisabbá váljon, és elterjedhessen az oktatásban. A hat országban megvalósuló táborainkban intenzíven vonjuk be a programjainkba mind a szakembereket (oktatók, civilszervezetek), mind a hátrányos helyzetű gyerekeket” – foglalta össze a program célját Petrányi Barna, az Utca-Szak Egyesület projektmenedzsere.

Az Except kutatáson, előadásokon, művészeti táborokon, mentoráláson és egy turnén keresztül vonja be az olyan gyerekeket, akiknek élete a művészetek megjelenése által – zene, színház, bohóctechnika – irányt vehet. A német Theather Octopus, a francia Associatione Stefanoperocco, az olasz Pontre Tra Culture, a lengyel Studio Skit és a szerb Kulturanova művészeti egyesületek partnerségével hat országban megvalósuló Except program összes forrásigénye 110 millió forint volt, amelynek felét az Európai Unió adta. A szervezők becslése szerint a megszülető hatvan előadással ötven–hatvan szakembert, százötven–kétszáz hátrányos helyzetű fiatalt és több ezer fős közönséget sikerült bevonniuk a munkába.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom