Kultúra

Picasso rajzai és Cocteau fotói Balatonfüreden

Jövő márciusban a balatonfüredi Vaszary Galériában kiállítás nyílik Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau fotóiból, amelyeken a korabeli párizsi avantgárd kör legendás alakjai láthatók.

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból nyílik kiállítás márciusban Balatonfüreden, a Vaszary Galériában. A tárlat kurátora, Orosz Márton a távirati irodának elmondta, hogy mintegy harminc fényképet mutatnak be, amelyeket Jean Cocteau készített az első világháború idején Picassóról és barátairól, a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjáról. A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja, például Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelme, a Paquerette nevű modell. A kurátor tájékoztatása szerint a fotók a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavi­nen – a ma Picassóról elnevezett téren – néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról. A képsorozatra 1978-ban találtak rá Párizsban. A Vaszary Villa kiállításán egyébként a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető különféle alkotások és tárgyak, valamint a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videomunkák is láthatók majd, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki – tette hozzá Orosz Márton.

A tárlat figyelemfelkeltő kampányának részeként karácsonyig alkotó kedvű gyerekeket várnak a Vaszary Galériába, hogy Mikulást rajzoljanak, Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, és Picasso-rajzzal díszített szaloncukrok is kaphatók lesznek, amelyekben a kódok az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is belépést biztosítanak majd.