Kultúra

Ötvenhatos pályázat Újbudán

A nyílt pályázat kivitelezésére húszmilliós keretet biztosított az önkormányzat

Új 1956-os emlékmű felállításáról döntött Újbuda önkormányzata a forradalom és szabadságharc közelgő hatvanadik évfordulójának tiszteletére. A hárommillió forintos összdíjazású nyílt pályázaton képzettségtől függetlenül bárki indulhat, a kivitelezésre mintegy húszmillió forintot szán az önkormányzat.

„Azt tapasztaltuk az elmúlt években Újbudán, hogy az 1956-os helyi események erősen hatnak még ma is a kerületben, különösen igaz ez Szentimrevárosra. A Politikai Elítéltek Közössége, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége és az 56-os Szövetség helyi szervezetei is ápolják az egykori történések emlékét, velük az Önkormányzat is tartja a kapcsolatot, rendszeresen szervez találkozókat” – mondta lapunknak Antal Nikolett, Újbuda önkormányzatának kommunikációs főmunkatársa. „Urbánus legendák élnek arról, hogy a helyiek hogyan védekeztek a körtéren és az egykori Gomba épületénél, hogyan építettek barikádokat a felszedett kövekből, vagy éppen bekenték azokat mosószappannal, hogy elcsússzanak rajtuk a tankok. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy szükség van egy olyan központi, az Önkormányzat által létrehozott emlékhelyre, ami méltó módon jeleníti meg az egykori eseményeket, ugyanakkor gondolkodásra készteti a fiatalabb generációkat is” – tette hozzá.

A pályázat mindenki előtt nyitott, képzettségben, életkorban, referenciában nincs elvárás, sőt, az önkormányzat kifejezetten számít az egyetemi hallgatók friss, fiatalos ötleteire. A legjobb pályamunkákból idén október 23-án kiállítást, jövőre, a hatvanadik évfordulóra pedig a megvalósítást tervezi az önkormányzat.

Tekintettel arra, hogy a pályaműveknek reagálniuk kell a kerületi eseményekre, a pályázók helytörténeti segítséget is kapnak: a pályázat ötödik számú melléklete egy tanulmány, amely a helyi eseményeket veszi végig olykor napi, sőt órákban történő lebontásban. Az anyagot Horváth Miklós történész készítette, aki régóta segíti a kerületet helytörténeti ügyekben, hadtörténeti kutatásai mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

A pályázatra beérkező alkotásokat kilenc tagú zsűri értékeli majd. „Fontosnak tartottuk, hogy legyen önkormányzati és külső szakértői jelenlét, de ez utóbbi legyen túlsúlyban, hogy minél demokratikusabb döntés születhessen, minden elfogultság nélkül. Hárman képviselik az Önkormányzatot, egyik tagunk kerületi díszpolgár – Madarassy István szobrászművész –, a többiek pedig a legmagasabb színvonalú művészeti, építészeti egyetemeket képviselik – így a MOME-t, a BME-t, és a Képzőművészeti Egyetemet. Van köztük szobrász, építész, tájépítész.

Az önkormányzat munkatársa hangsúlyozta: a pályázattal Újbuda nem szeretne „versenybe” szállni a Budapesten már meglévő alkotásokkal. A cél az, hogy olyan emlékmű, emlékhely jöjjön létre, amely valamilyen izgalmas ötlettel többféle korosztály megszólítására képes.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom