Kultúra

Öt kötet a közelmúltról

Történetek az 1945 utáni évtizedekről

Interjúkötetet, naplót, évkönyvet, monográfiát és Mindszenty Józsefnek a Vatikánnal folytatott levelezése angol nyelvű kiadását mutatta be a Veritas Történetkutató Intézet tegnap Budapesten.

A szellemét, moralitását, hitét vesztett Európa állapota nem hasonlítható ahhoz, amit egykor reméltünk – hangoztatta Boross Péter egykori miniszterelnök, a Veritas Történetkutató Intézet tanácsadó testületének elnöke a szervezet öt új kötetének tegnapi bemutatóján a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Rezsőházy Rudolf kötetét, a Testis Historicum – Adalékok egy kor megértéséhez 1944–2015 című munkát méltatva Boross úgy fogalmazott: az 1945 és 1948 között eltelt időt hajlamosak vagyunk úgy értékelni, mint egy bimbózó demokrácia idejét, ami után jöttek a kommunisták. Ám rámutatott: Rezsőházy pontos lenyomatát adja a kornak, kiderül belőle, hogy ezek az évek az emberi sorsokkal történő visszaélésről és a szándékos rombolásról szóltak.

A volt miniszterelnök hozzátette, hogy mivel a könyv a budapesti eseményeket rögzíti, „a pesti fiatalember” nem ír az 1945-től zajló falurombolásról, a nagybirtokok elvételéről és általában a rémuralom kezdetéről vidéken. Boross Péter szerint a fővárosban nem tudtak mindezekről, a könyv tehát egy budapesti jelenséget rögzít. Rezsőházy Rudolf, az 1949-es emigrálása után a leuveni egyetem oktatójává váló egykori piarista diák példája is jól mutatja, hogy milyen komoly sikereket tett lehetővé diákjai számára az akkori középiskolák kemény oktató-nevelő munkája, a hit és a valláshoz való kötődés rendkívül jellemformáló ereje.

Fodor Lajos nyugalmazott vezérezredes Kiss Dávid A munkásőrség története 1957–1989 című kötetét méltatva azt emelte ki, hogy a mai napig sok a fehér folt és a tisztázatlanság a fegyveres szervezet történetében, és ezek egy részének helyretételére vállalkozott a félezer oldalas munka. Kő András méltatását Rácz János Mesterségünk címere – életrevalók című, tizenegy, a forradalom után emigrált magyarral készült interjúkötetéről Jezsó Ákos ismertette, hangsúlyozva: 1956-ot minden nemzedék a saját szempontjai szerint értékeli majd újra. Az egyik nyilatkozót idézve azt hangsúlyozta, hogy a Nyugatra indulók nem a jólét menekültjei, hanem a reménytelenség menekültjei voltak.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a Veritas tavalyi évkönyvét bemutatva annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tizenkilenc tanulmány nem csupán tényeket mutat be, hanem arra is törekszik, hogy a vizsgált események mozgatórugóival is megismertesse a közvéleményt. Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója Somorjai Ádám és Zinner Tibor – magyarul és angolul is elkészült – kötetét mutatta be. A forráskötetről, amely Mindszenty Józsefnek az 1956 és 1971 között a budapesti amerikai képviseletről folytatott vatikáni levelezését tartalmazza, azt emelte ki: fontos, hogy idegen nyelveken is elérhetők legyenek a magyar történelem jelentős mozzanatait bemutató igényes tudományos munkák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom