Kultúra

Ösztönösen építem az írásokat

Nem díjtól díjig, hanem műtől műig alkotunk

„Ma már nem tudatosan, hanem ösztönösen építem fel a műveimet: amikor a gyerekeknek írok, én is gyermek vagyok a befogadás szintjén. Egyszerre vagyok ilyenkor színésze és nézője saját művemnek” – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Zalán Tibor Babérkoszorú-díjjal kitüntetett, József Attila-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár. A gyermekirodalom egyik legismertebb alkotója jelenleg Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című regényéből készít gyermekmusicalt.

5 perces interjú: Zalán Tibor író, költőzalan-tibor
– Közel harminc évvel ezelőtt vehette át a József Attila-díjat. Hogyan hat munkájára az idei Babérkoszorú-díj kitüntetése?

– Változást nem hoz az alkotásaimat illetően, de örömet feltétlenül sokat jelent, mert művészeti és nem politikai jellegű elismerés. Az egész életművemnek szól, egyfajta sikertörténetté emelve azt. Ugyanakkor azt vallom, hogy az ember nem díjtól díjig alkot, hanem műtől műig: azaz hazaérkezvén folytatom a megkezdett versemet és egy Egerben bemutatandó gyerekmusical terveinek elkészítését.

– A gyerekirodalom különleges nyelvezettel, képekkel dolgozik. Ön milyen vezérfonal mentén ír a fiatalabb korosztálynak?

– Nem elvek szerint, hanem a gyermek lélektanát megragadva dolgozom ezeken a műveimen. Megközelítőleg ötven gyermekszínházi bemutatóm és a Kolibri Színházban végzett dramaturg munkám után tudom, hogy mit lehet és mit kell elkerülni, ha a kisebbekhez kívánunk szólni. Éppen ezért ma már nem tudatosan, hanem ösztönösen építem fel a műveimet. Amikor a gyerekeknek írok, én is gyermek vagyok a befogadás szintjén. Íráskor egyszerre vagyok színésze és nézője a saját művemnek.

– Mi lesz az említett gyermekmusical témája?

– Antoine de Saint-Exupéry Kis hercegét dolgozom fel, ami azért különösen érdekes, mert a történet cselekménymagja igen kicsi. Gazdagítani kell tehát egyfelől zenei betétekkel, másrészt olyan történésekkel, amelyek nem idegenek a francia író által megfogalmazott világtól. Úgy tervezem, hogy június végére készítem el, így ősszel elkezdődhet az aktív rendezői munka.

– Mikorra tervezi következő kötetét megjelentetni?

– Kiadómmal, a most József Attila-díjjal elismert Szondi Györggyel, a Napkút Kiadó vezetőjével egy Haiku-kötetet tervezünk az elkövetkezendő könyvhétre. Ebben az időszakban egy gyermekeknek szóló mesekönyvem megjelenése is várható, minden bizonnyal a könyvhétre ez is meglesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom