Kultúra

Önazonosság szürrealizmusban megfogalmazva

Az egész életében a halhatatlanságot kutató Salvador Dalí életét, művészetét ismeretlen fotókon, videófelvételeken keresztül mutatja be David Pujol rendező

Ma harminc éve hunyt el az exhibicionista, különc Salvador Dalí katalán festőművész, a szürrealizmus kiemelkedő alakja, a filmrendező Louis Bunuel és drámaíró-költő Federico García Lorca barátja, alkotótársa.

dali
A művész életpályáját huszonöt éves korától utolsó éveiig követhetjük nyomon (Forrás: Pannonia Entertainment)

A művészet templomai elnevezésű ismeretterjesztő sorozat legújabb része, a Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában című portréfilm életén és művészetén vezeti végig a nézőket. A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban holnaptól látható alkotás művészettörténészek, családtagok és egy közeli barát beszámolóiból, visszaemlékezéseiből építkezik.

A portréfilmben a művész életpályáját huszonöt éves korától kezdve követhetjük nyomon. Ekkoriban csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát, későbbi feleségét, aki nemcsak intellektuális társa volt, hanem a múzsája és az ügynöke is.

Az első filmkockák a hangulatos Port Lligatot mutatják, ahol fehérre mázolt, tengerparti műterme, ma múzeumként működő háza áll, ugyanakkor bepillanthatunk nyüzsgő művészi és társasági életébe, az imádott Galával való kapcsolatát is megismerhetjük, csakúgy, mint különös családját. (Viszonya az apjával igen viharos volt, az öreg Dalí 1929-ben kitagadta a fiát, csak évekkel később, 1935-ben békültek ki.)
A film legértékesebb pillanatai azt mutatják be, hogyan vált világhírű alkotóművésszé a spanyol polgárháború, majd a második világégés idején. Mindezt szakértők segítségével, eddig publikálatlan fotók, levelek és videófelvételek közreadásával meséli el David Pujol rendező, végigjárva azokat a helyszíneket, amelyek fontos szerepet játszottak a művész életútjában. Többek közt a már említett műhelyét és otthonát Port Lligatban, Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit feleségének, Galának ajándékozott, de Párizsba és New Yorkba is ellátogat, ahol jelentős kiállításai voltak, sőt utóbbi városban igazi filmsztárként kezelték.

A Gala–Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült alkotásban elhangzik Dalí következő ars poeticája is: „örökké önazonos szeretnék maradni”. Ahogy végigtekintünk életének főbb állomásain, kétség nem fér hozzá, hogy önazonosságát szürrealista művészetén keresztül sikerült leginkább megfogalmaznia, beteljesítenie. Szép és megindító továbbá, hogy nemcsak a művészt, hanem az életének utolsó éveiben szinte teljesen magára maradt embert is látjuk, aki megöregedett és lelkileg összetört a társa elvesztésétől, félt a haláltól, mégis egész életében a halhatatlanságot kutatta. És megtalálta.

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában
Spanyol ismeretterjesztő film, 2018.
Rendező: David Pujol
10/8

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom