Kultúra

Nyolcvanéves a legendás Alain Delon

Sztárként is megmaradt franciának: filmjeiben ügyelt arra, hogy a párizsi Diadalív és a Champs-Élysées szimbolizálja hovatartozását

Bármilyen hihetetlen, de igaz: Alain Delon, aki fiatalkorában sok szívet tört össze, és máig milliók rajonganak érte, holnap tölti be a nyolcvanadik életévét.

Alain Delon 20151107
Zavarta a szépfiúi karakter, sokat dolgozott az igazi szerepekért (Forrás: Wikipédia)

Franciaországban, Sceaux-ban született 1935. november 8-án, és zavaros iskolai évek, családi zűrök után a francia gyarmati hadsereg katonája lett. A francia filmes új hullámmal „érkezett”, az 1960-as években készült filmjeivel vált ismertté, s népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. A köztudatba a „Ragyogó napfény” című filmmel robbant be, majd igazi karakterszínész lett.

Arisztokratikus, kisportolt alkatának és fotogén arcának köszönhe­tően az elmúlt évtizedekben eljátszattak vele minden szerepet, amellyel a filmvászon előtti teret meg lehetett tölteni. Lampedúziai nemest (A párduc), szerethető gengsztert (Borsalino), rendőrfelügyelőt, nyomozót és „privát kopót” (Egy zsaru bőréért, A zsaru szava, Ne ébreszd fel az alvó zsarut!), vagy éppen a korosodó szívtiprót a Casanova visszatér című alkotásban.

Hosszú időn keresztül élt Delonban a bizonyítási vágy, miután zavarta a szépfiúi szerepkör. A „szakma” csak sok-sok film elkészülte után (Rocco és fivérei, Zsarutörténet) fogadta be igazi színészként a francia sármőrt, aki képes egyéniségétől, temperamentumától eltérő szerepet is hitelesen alakítani.

Delon életművének sajátossága, hogy nem különösebben próbálkozott Hollywoodot meghódítani, s úgy általában nem is vonzódik az amerikai filmekhez. Sztárként is megmaradt franciának: filmjeiben ügyelt arra, hogy a párizsi Diadalív és a Champs-Élysées szimbolizálja hovatartozását. De karrierje annak is köszönhető, hogy olyan olasz rendezőkkel dolgozott együtt, mint Visconti és Antonioni. Amiért viszont rajonganak Alain Delonért ma is a milliók: olyan kultikus mozikkal örvendeztette meg a nézőket, mint A szicíliaiak klánja, A fekete tulipán és A szamuráj.

Közismert, hogy magánélete tele volt zűrös ügyekkel – például testőreinek eltűnése, Romy Schneider öngyilkossága, Belmondóval kapcsolatos viharos barátsága –, ám ennek ellenére a rajongás töretlen iránta. Noha a francia filmsztár és rendező a filmiparnak már évek óta nem szereplője, jól tartja magát, és ma is aktív. Nemrég a TV5 Monde ünnepelt vendége volt, s miután a divatiparban is jegyzik – férfiruházati franchise-hálózatot működtet – imitt-amott felbukkan celebpartykon, leg­utóbb az Yves Saint Laurent új kollekciójának bemutatójának volt sztármeghívottja.

Alain Delon járt ugyan Magyarországon, de nem volt gyakori vendége az elmúlt évtizedekben Budapestnek. Ugyanakkor jó hír, hogy újból kiadják régi alkotásait – lehet hát szabadjára engedni a nosztalgiát. Minek szégyellni az ilyet?

Isten éltesse a francia mozile­­gendát!

 

Nyolcvanéves a legendás Alain DelonSztárként is megmaradt franciának: filmjeiben ügyelt arra, hogy a párizsi Diadalív ...

Szerző: Magyar Hírlap2015. november 6.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom