Kultúra

Nicolas Schöffer-kiállítás készül

Állami garanciavállalás mellett érkeztek meg a műcsarnokba a magyar származású, világhírű szobrászművész alkotásai

Megkezdődött tegnap a budapesti Műcsarnokban az a több héten át tartó kiállításépítés és installálás, amelynek végen október 30-tól egyben láthatja a közönség a kalocsai születésű szobrász és vizuális művész, Nicolas Schöffer munkáit. A hétfői eseményen a kiállítás nyitó darabját, a kinetikus szobrászat műfajának alapját jelentő Spatiodynamique 1 című darabot állították össze az intézmény munkatársai.

ladabontas
Az interaktív művészet darabjait állítják össze (Fotó: Hegedüs Róbert)

Október 30-tól látogatható a Műcsarnokban a huszonhárom évvel ezelőtt elhunyt Nicolas Schöffer szobrász- és vizuális művész kiállítása, amelyen a közönség megismerkedhet az egész életművet halhatatlanná tevő, műfajteremtő kinetikus és kibernetikus alkotásokkal. A tárlat látványtervezője Guillaume Richard neves francia építesz, aki a művész nagy rajongójaként vesz részt a kiállítás munkálataiban.

A hétfői ládabontáskor a kiállítás nyitódarabját és az egész kinetikus szobrászat – más néven interaktív művészet – alapját jelentő, 1949-ben készült Spatiodynamique 1 című alkotást állították össze, emellett Londonból megérkezett a szobrász egyik fő műve, a Chronos 10 kinetikus fényszobor.

Rockenbauer Zoltán kurátor az eseményen elmondta, hogy a hatvanas–nyolcvanas évek kísérleti időszakából rendezik ezt a soron következő kiállítást a Műcsarnokban. A kiállításon a magyar származású Nicolas Schöffer munkásságának ősforrásába nyer betekintést a látogató. A szakember  lapunknak kifejtette, hogy a térdinamikai művészet azt jelenti, hogy nem maga a szobor az igazán érdekes, hanem a térre gyakorolt hatása. Ebből a szempontból különösen érdekes és értékes maga a Spatiodynamique 1, amely méretben kicsi, ugyanakkor mégis alkalmas arra, hogy megteremtse egy életmű kiindulópontját.

A hazai közönség először 1982-ben találkozhatott Schöffer egyes munkáival, azonban egyben még a világon sehol nem mutatták be az életművet. A Műcsarnokban látható mintegy nyolcvan alkotás mind az Eléonore Schöffer-gyűjtemény darabja, a munkák biztosítási értéke meghaladja a kétmilliárd forintot.
A rendkívüli kollekció nagy része állami garanciavállalás mellett többéves előkészítő munka révén a művész párizsi műterméből érkezett a magyar fővárosba. Nicolas Schöffer csaknem valamennyi, a maga idejében úttörőnek, esztétikai szempontból hipermodern téri alkotásoknak számító fő műve szerepel tehát a január 31-ig látogatható tárlaton.

Schöffer művészete három nagy periódusra osztható: foglalkozott a térdinamizmussal, a fénydinamikával és az idődinamizmussal.

A Chronos-sorozat egyik tagjaként létrehozott köztéri szobra látható többek között Münchenben. Munkásságát az egész világon elismerik, többek között a velencei biennále nagydíját is megkapta 1968-ban.

Kalocsa, a művész szülővárosa később a család régi házát felújította, és létrehozta a Schöffer Múzeumot állandó kiállítással. A kiállítás anyagát 1979-ben adományozta a művész Kalocsa városának, hogy az a teljes életművéről áttekintést nyújthasson.