Kultúra

Nemzetközi színtéren is fontos 1956 emléke

Koncertfilm készül a The Man Doki Soulmates ötvenhatos témájú turnéjáról

A kormány fontosnak tartja, hogy nemzetközi színtéren is megemlékezzenek Magyarország történelmének egyik kiemelkedő eseményéről, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, valamint tudatosítsák, hogy ez vezetett el a rendszerváltásokig – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Közlésük szerint elengedhetetlen az is, hogy a forradalom vérbefojtására és az 1957-es megtorlásra is emlékezzünk az évfordulón.

Leslie Mandoki 20170309
Párizsban, Londonban és Berlinben is felléptek Leslie Mandokiék(Forrás: Facebook)

Külföldi megemlékezéssorozatot is szervezett a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából. Ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre lapunkat a Miniszterelnöki Kabinetiroda arról tájékoztatta: fontosnak tartják nemzetközi szinten is megjeleníteni a forradalom emlékét, tudatosítva, hogy olyan folyamatot indított el, amely az 1989-es rendszerváltásig és a Szovjetunió összeomlásáig ívelt. A nemzetközi megemlékezéssorozat igen szerteágazó volt, magába foglalva több tucat helyszínt és a művészet és tudomány számos ágat is. Annak érdekében, hogy az európai közvélemény és a döntéshozók számára közérthetően lehessen bemutatni a forradalom hatását, legfeljebb nettó 1,4 milliárd forintos állami támogatásból három kiemelt nemzetközi program valósulhatott meg.

Többek között ennek részeként készült el az a dokumentumfilm és fotóalbum is, amelyben európai közéleti személyiségek nyilatkoztak arról, számukra mit jelent ötvenhat emléke, valamint arról, hogy szerintük ez mit jelentett hazájuknak és Európának. Mások mellett Edmund Stoiber egykori bajor miniszterelnöktől Mihail Gorbacsov egykori szovjet vezetőn át Sigmar Gabriel német alkancellár-külügyminiszterig számos, az európai közélet egykori és mai szereplője beszél a témáról. A tárca közlése szerint a dokumentumfilmet tavaly levetítették Németországban, és több mint kilencmillió háztartásba jutott el.

A harmadik programelem a neves magyar zenész, Leslie Mandoki (Mándoki László) és társainak koncertsorozata volt Párizsban, Londonban és Berlinben: a The Man Doki Soulmates turnéja a Wings of Freedom (A szabadság szárnyai) címmel is utalt a koncert fő mondanivalójára. A német fővárosban zárult a sorozat a napokban, a közreműködők között volt Al Di Meola gitárművész, Randy Brecker dzsessztrombitás, Cory Henry és David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bobby Kimball (Toto) és Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band) is. A sajtóban korábban megjelent hírről, hogy az állam 227 millió forintot ad ennek filmes megörökítésére, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte: az összegből a turné alapján az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. készít egy koncertfilmet, amelyet a tervek szerint Németországban, az Egyesült Királyságban és hazánkban mutatnak be.

A távirati irodának Leslie Mandoki azt nyilatkozta a berlini fellépésük után, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek álma 1989-re valósult meg, amikor Magyarország a határnyitással „kiütötte az első követ a berlini falból”. A közönség soraiban sok német híresség foglalt helyet, főleg zenészek, de több vezető politikus is, köztük Thomas de Maizière belügyminiszter, valamint Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió egyik alelnöke és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a testvérpárt Keresztényszociális Uniótól képviseletében. A közmédiának adott nyilatkozatában Laschet és Herrmann is hangsúlyozta, hogy nemcsak Leslie Mandoki és zenésztársai munkásságát tisztelik, hanem a magyarok hősiességét és bátorságát is, amelyet 1956-ban és 1989-ben is bizonyítottak.