Kultúra

Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű nyílt Ózdon

Kiállítótér, filmstúdió, valamint oktatási, kutatási és módszertani központ létesült az egykori kohászati üzemek területén

Átadták a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet tegnap Ózdon. A létesítményt két és fél milliárd forintból a kohászati üzemek területén alakították ki, ahol kutatási központot, oktatási alkalmazási részleget, közösségi teret és kiállító helyiségeket hoztak létre. A pincerészben a Digitális Kárpát-medence című tárlat várja a látogatókat.

ózdi kohászati üzem 20160712
Az ózdi kohászati üzem területén mostantól a kultúra dominál (Fotó: MTI - Komka Péter)

Az egykori kohászati üzem területén alakították ki az új ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet, ahol egyebek mellett kiállító- és közösségi tereket, oktatási, kutatási és módszertani központot, valamint filmstúdiót hoztak létre. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tegnapi avatáson jelentős kulturális és turisztikai fejlesztésnek nevezte az ózdi projektet, amely valódi élményt nyújt a látogatóknak, és megőrzi mindazt, ami a magyar filmekhez, a filmgyártáshoz az utóbbi hosszú évtizedek során fűződik. Úgy fogalmazott: Ózd a szocialista nagyipar egyik fellegvára volt, ma pedig ezen a területen a kultúra dominál majd, a magyar kulturális fejlesztés jelentős beruházása valósult meg. Hozzátette: a hátrányos helyzetű régiókban is szükség van az értékteremtésre, az életminőség javítására. „Hiszünk abban, hogy a kultúra eszközeivel ezt a cél hatékonyabban tudjuk szolgálni” – mondta, megjegyezve: arra törekszenek, hogy ne csak a fővárosban, ne csak a megyei jogú városokban legyen lehetőség a kultúra eléréshez, legyen ott a kultúra mindenkinek a mindennapokban. Hoppál Péter szólt arról is: fontos, hogy mindenkinek bemutassák, milyen kincsei vannak ennek az országnak.

Elismerően szólt a magyar filmről, kiemelve egyebek mellett Hajdu Szabolcs filmjét, az Ernelláék Farkaséknál című alkotást, amely szombaton elnyerte a versenykategória fődíját, a Kristály Glóbuszt Karlovy Varyban, valamint Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas produkcióját. Hinni kell abban, hogy hazai és külföldi látogatók, fiatalok ezrei jönnek el megnézni, hogyan, miképp készültek a magyar filmek – utalt az ózdi helyszínre az államtitkár. Hangsúlyozta: a kormány az ózdi létesítmény működését évente kétszázötvenmillió forinttal támogatja. Az ózdi központ egyebek mellett digitális tanórák készítéséhez nyújt segítséget mind a tanároknak, mind a diákoknak, az alkalmazás okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is működik, és alkalmas a digitális táblák használatára, mögé pedig komoly adatbázist alakítottak ki. Ennek segítségével a tanárok ki tudják választani a Nemzeti alaptanterv kategóriáinak megfelelően azokat a digitális objektumokat, amelyeket felhasználhatnak óráikhoz, bármely tantárgyban. Az adatbázisban szerepelnek mozgóképek, hanganyagok, forgatható háromdimenziós modellek, szöveges és képi dokumentumok, így élővé képes varázsolni a tananyagot, a diákok pedig maguk is tudnak tanulni a segítségével. A létesítmény alkalmas lesz olyan OKJ-s képzésekhez, amelyek távmunkára adnak majd képesítést.

A központ létrehozásáról a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és Ózd 2011 decemberében kötött megállapodást. Az ipari műemlékek védelmével megvalósult projekttel az egykori kohászati törzsgyár területén, mintegy hétezer négyzetméteren a kulturális értékek elhelyezésére szolgáló épületegyüttest hoztak létre.