Kultúra

Négy napra könyvesbolt lesz a Millenárisból

Több mint négyszáz programot kínál a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Több mint négyszáz programmal, kétszáz új kötettel és hatszáz szerzővel készülnek a szervezők a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Az író-olvasó találkozók és kiállítások mellett idén természettudományos beszélgetéseket is tartanak, a rendezvény díszvendége pedig Szlovákia lesz.

A budapesti Millenáris park négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik: április 21-e és 24-a között helyszínéül szolgál a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak. A látogatók a kiadók mellett huszonnégy ország – köztük két évtized kihagyás után – Csehország standjával találkozhatnak.

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén tizennyolc országból érkeznek tehetséges fiatalok – mondta el Karádi Éva, a Lettre folyóirat főszerkesztője. Kitért arra is: az Európai Írótalálkozó résztvevői egyebek mellett idén az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi tehetség összefüggéseiről fognak beszélgetni.

A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenei produkciók, filmvetítések és kiállítások mellett idén a társadalomtudomány kérdéseit feldolgozó beszélgetések is lesznek –emelte ki Keresztury Tibor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. Hozzátette: a fesztivál fő célja a magyar olvasóközönség megszólítása.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a program részét képezi a független könyvesboltok éjszakája, a Kis Könyves éj, a családosok számára pedig újra megnyílik a fesztivál legnépszerűbb helyszínének számító Gyerek(b)irodalom szekció. A programsorozatot a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol mások mellett Bodor Ádámot, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt köszöntik.

„Az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának megismerésére”

A fesztiválra tizennyolc kiadó gondozásában jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A harminchárom kötet között szerepel történelmi regény, kortárs alkotás, prózai és költészeti válogatás, gyermekkönyv és irodalmi szakácskönyv is. Emellett hat irodalmi folyóirat különkiadással készül a szlovák delegáció érkezésére.

„Bár közel élünk egymáshoz, csak kevéssé ismerjük egymást” - fogalmazott Miroslava Vallová, a Szlovák Irodalmi Információs Központ vezetője, aki szerint a könyv és az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának mélyebb megismerésére. Hozzáfűzte: a fesztiválon negyven szlovák szerző vesz részt, és több mint ötven programmal várják az érdeklődőket Szlovákia díszvendégsége alkalmából.

A budapesti Szlovák Intézet vezetője, Hushegyi Gábor sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szlovákia olyan nyitott és modern országként fog megjelenni a könyvfesztiválon, ahol természetes a kulturális és nyelvi sokszínűség.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder lesz, aki április 22-én az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást.

A programsorozatot április 21-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.