Kultúra

„Nagyon szerette a kulisszák illatát”

Nem becsülte meg rangjához méltón saját kora az írót – mondta Harsányi Gábor

A művészetekért rajongó író volt Fejes Endre, ám a saját kora nem becsülte meg eléggé – mondja lapunknak a közelmúltban elhunyt alkotóról Harsányi Gábor színész. A legendás Jó estét nyár, jó estét szerelem tévéfilmváltozatának főszereplője arról is beszélt, hogy beadták a közmédiához a történetet továbbfűző sorozattervüket, szerinte ha zöld utat kap az ötlet, nagy siker lehet belőle.

Harsányi Gábor 20150912
Harsányi Gábor (Fotó: MH)

Saját regényét dolgozta tévéfilm-alapanyaggá Fejes Endre, az 1972-ben bemutatott Jó estét nyár, jó estét szerelem című alkotás nagy sikert aratott Harsányi Gábor főszereplésével. Lapunknak a színművész felidézte: bár már előtte is játszott az író néhány színdarabjában, ez a Szőnyi G. Sándor rendezte tévéjáték maradandó élmény és siker lett. „Amikor forgattuk, Pécsi Sanyi bácsi azt mondta nekem: az az igazi színész, aki csinál legalább egy maradandót, és figyelj majd, mert neked ez lesz az. És valóban így történt, bombasiker és emlékezetes alkotás lett” – teszi hozzá. Elmondása szerint a film készítése idején nagyon sokat beszélgettek Fejes Endrével, művelt, gyors észjárású emberként emlékszik rá, akinek különösen gyönyörű kézírása volt – nem gépelt ugyanis, mindent tollal jegyzett le. „Sziporkázó, a művészetek minden ágára fogékony alkotó volt, aki imádta a színházat és a fiatal tehetségeket. Nagyon szerette a kulisszák illatát” – mondja.

Azt is elmeséli, hogy már akkor többször megemlítette Fejes Endrének: jó lenne folytatni a Jó estét nyár, jó estét szerelem történetét. Be is mutatta neki egy ötletét, ami tetszett az írónak, aki azonban nem sokkal később lényegében visszavonult a közélettől, így nem dolgozták ki a tervet. A színművész úgy fogalmaz: nagyon nagy író volt, aki jó figurákat teremtett. „Úgy érzem, ha szabad így mondani, hogy nem igazán becsülte meg őt a saját kora” – mutat rá.

Tervéről azonban Harsányi Gábor nem tett le: a napokban több helyütt is megjelent a hír, hogy írt egy sorozatszinopszist, amely azonban nem konkrét továbbfűzése a Jó estét nyár, jó estét szerelemnek. „A főhős neve más, de a történet az eredetiből származik. A gyilkosságért elítélt főszereplő negyven év börtön után kint találja magát a 21. században: kérdés, hogy vajon be tud-e illeszkedni a teljesen megváltozott világba” – mondja. Az ötletet megmutatta egy producer barátjának, Koltai Péternek, aki izgalmasnak tartotta, így benyújtották a szinopszist az MTVA-nak. „Most várjuk, hogy mit reagálnak. Ha zöld utat adnak, a sorozat szerintem biztos, hogy újabb nagy sikert aratna” – mondja Harsányi Gábor.