Kultúra

Munkácsy, Baselitz, Vasarely

Debrecen a Múzeumok éjszakájának fővárosa, de Budapest és Szeged is erősen készül, Bocskai jogara és Báthory István fejedelmi botja is látható lesz – Zarándoklat a Jakab-hegyre

Országszerte több mint háromszázhúsz intézmény kétezer programot tart szombaton a Múzeumok éjszakáján, amelynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Auguste Rodin Csók 20170623
Auguste Rodin Csók című szobra Budapestről érkezett Debrecenbe erre az éjszakára (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

A legnépszerűbb országos eseménysorozattá vált a Múzeumok éjszakája, amelyet az idén tizenötödik alkalommal tartanak meg, tavaly négyszázezren vettek részt a programokon – írta távirati iroda. Az éjszakai múzeumi nyitvatartás Berlinből indult, az ötlet a tartományi kormány kulturális szenátorának fejéből pattant ki az 1990-es években, a múzeumok hosszú éjszakáját először 1997-ben tartották meg, azóta Európa számos nagyvárosában rendezik meg. Itthon 2003-ban a Szent Iván-naphoz (június 24.), az év legrövidebb éjszakájához legközelebb eső hétvégén tartották az első hazai Múzeumok éjszakáját Fények és árnyak elnevezéssel.

Idén, a reformáció emlékévében a rendezvény kiemelt vidéki helyszíne Debrecen, központi témája az értékőrzés. Az esemény alkalmából a városban először lesz látható Bocskai István erdélyi fejedelem jogara, amelyet a Román Nemzeti Történeti Múzeum ad kölcsön, és Báthory István fejedelmi botja, a két fejedelmi hatalmi jelvény először lesz együtt látható. A Múzeumok éjszakája alkalmából újra együtt tekinthető meg Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának három darabja: a Golgota, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce Homo. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ is meglepetésekkel készül. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből rendezett, A meg- rajzolt éron című, akt- és testszerelem-ábrázolásokat bemutató festmények és rajzok mellett igazi kuriózum lesz Rodin A csók című erotikus szobra, amelyet erre az éjszakára ad kölcsön a Szépművészeti Múzeum.

Török boszorkány vallatása

Budapesten szinte az összes múzeum részt vesz a programban. A Magyar Nemzeti Múzeum „Túl-világi átjáróvá” válik: régészeti programok, rendhagyó tárlatvezetések, koncertek és táncelőadások várják a látogatókat. Az Élő Múzeum programban a látogatók elmerülhetnek a török kor hétköznapjaiban: hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba, és beléphetnek egy elítélt boszorkány börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit. Zacher Gábor toxikológus elmeséli, milyenek a „betépett” álmodozók, Péri Benedek turkológustól mindenki megtudhatja, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban, aki pedig másfajta bódulatról hallana, annak Gerevich József pszichiáter beszél halálos szerelmekről és teremtő vágyakról. A sólyi református templom padlója alatt 2009 januárjában egy különleges sírra leltek: a Régészeti Helyszínelők interaktív, oknyomozó előadásában a szakemberek a közönséggel együtt tárják fel a sírban talált csontvázak alapján a „sólyi Rómeó és Júlia” történetét.

A Ludwig Múzeumban a látogatók is belebújhatnak a múzeum teraszán felépített tévéinstallációba, a közönséget exkluzív tárlatvezetés, filmvetítés, DJ-szett, szitaműhely, homlokzati fényfestés és biciklis városnézés is várja. A programok elsősorban a Párhuzamos Avantgárd – Pécsi Műhely 1968–1980 és az El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye című időszaki tárlatokhoz, valamint a Westkunst/Ostkunst című új állandó kiállításhoz kapcsolódnak.

A Magyar Nemzeti Galéria a Baselitz-tárlatra épít, a szervezők az újragondolás jegyében a REprodukálás, REstaurálás a REmekművek között hívószavakra építették a programot. A kiállításon meditáció és workshop várja az érdeklődőket.

Szintén erős rendezvénnyel készül Pécs, ahol tizenkét helyszínen hatvan érdekes programmal várják a látogatókat a Janus Pannonius Múzeum (JPM) munkatársai. Itt ezer-, nyugdíjasok és diákok részére ötszáz forintos belépőjeggyel lehet részt venni a programokon. Az esemény alkalmából avatják fel a Vasarely Múzeum új vaskapuját. (A budapesti, óbudai most újranyílt Vasarely Múzeum is várja az érdeklődőket.) Húsz órától táncosok vezetik majd fel menetrendszerűen a látogatókat a Széchenyi térről a Szépművészeti Múzeum időszaki Egyiptom-kiállításának is otthont adó Csontváry Múzeumba.

Zsolnayk bűvöletében

A Zsolnay Múzeumban a többi között Zsolnay Teréz mintái alapján dekortervezéssel, kerámiafestéssel készülnek. A Néprajzi Múzeumban a többi között Balogh János táncpedagógus mutatja be Baranya zenés népszokásait, 19 órától megelevenednek a Szent Iván-napi néphagyományok, 20 órától pedig Az idegen ég alatt – Málenkij robot 70 elnevezésű időszakos tárlat záróeseményén vehetnek részt az érdeklődők. A pécsi programok egyik legnépszerűbb elemeként Gábor Olivér régész vezetésével indul kora este fáklyás túra a Jakab-hegyre, amelyen a pálos kolostorromnál hagyományőrző bemutatót is tartanak.

Szegeden egy nemrég talált bronzkori arany lábvértet mutatnak be. A régészeti és muzeológiai szempontból is egyedülálló műkincset a Móra-múzeum dísztermében állítják ki. Utoljára csaknem egy évszázada, az 1920-as években került elő Magyarországon hasonló jelentőségű aranylelet, a nagyszéksósi kincs. Az arany lábvértre egy férfi akadt rá gombászás közben, és amint rájött arra, hogy egy több mint százgrammos aranytárgyat talált, egyből értesítette a közgyűjteményt. A Krisztus előtti 14. századtól kezdett elterjedni a lábvért használata, amelyet kizárólag a harcosok elitje viselt, ám ezek csak bronzból készültek. Európából 30-35 bronz lábvért került elő, ezek közül tíz Magyarország területéről. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető.

Az idén százötven éves Soproni Múzeum kiemelt programja a Fabricius-házban lesz, huszonkét óráig várják a muzeológusok azokat a régi tárgyakat, amelyeket tulajdonosaik felajánlanak a múzeumnak. Megtartják a Retro-Sopron sorozatot, ahol a képek bemutatása mellett történeteket is hallhatnak a látogatók.

A gyulai múzeumokban több mint harminc programmal várják a látogatókat. Az Almásy-kastély kiemelt eseménye Lipovszky Csenge, Magyarország egyetlen illatesztétájának előadása lesz a 19. századi „nemzeti illatról”, valamint a megelőző és a modern korok parfümjeinek, illatainak meghatározó stílusjegyeiről. A várnál a török kor elevenedik meg, a várfalra kivetítik A Szigeterőd alapjai című filmet. A Kohán Képtárban Kohán, az ember és Kohán szerelmei címmel tematikus tárlatvezetést tartanak.

Éjjeli őrjáratok

A budapesti programok 2009 óta egységes karszalagbelépővel látogathatók, a hat év alattiak számára a belépés ingyenes. A karszalaggal a látogatók tizennyolc óra és hajnali fél három között ingyenesen utazhatnak a múzeumi buszjáratokon és a kis múzeumokat érintő, éjfélig közlekedő elektromos kisautó-körjáratokon, kedvezményesen használhatják a BKK Mol Bubi kerékpárjait és a GreenGo elektromos kisautóit. A Múzeumok éjszakájára vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is ötvenszázalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.Koncertek és exkluzív tárlatvezetések a Széchényi Könyvtárban

Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, borkóstolóval és gyerekprogramokkal várják a látogatókat ma este az Országos Széchényi Könyvtárban. A programokról Boka Lászlót, az intézmény tudományos igazgatóját kérdeztük.
Boka László 20170623
– A Nemzeti Könyvtár már sok-sok éve részt vesz a Múzeumok éjszakáján. Milyen programokkal szoktak készülni a rendezvényre?

– Intézményünknek három nyílt napja van egy évben, az egyik a magyar kultúra napja januárban, a sorban a harmadik az alapítási ünnepünk november 25-én, és közéjük ékelődik a Múzeumok éjszakája, az egyik központi rendezvényünk. Ilyenkor olyan helyszínekre is beengedjük a látogatóinkat, ahová egyébként nem. Vannak úgynevezett klasszikus programjaink, ilyen például a könyvtári séta, de az idén a raktárak mélyére is be lehet tekinteni, sötétben, elemlámpával deríthetik fel az olvasók a labirintusszerű teret. A kisgyermekek különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, amelyeket restaurátoraink fognak vezetni. Szintén klasszikusnak mondhatók a Múzeumok éjszakáján az aukciók, árverések, ezek is lesznek az este folyamán.

– Az idén milyen újdonságok várhatók?

– A két nagy kiállításunkra építettünk: az Arany János-bicentenáriumi és a magyar hangosfilm plakátjainak aranykorát bemutató tárlatunkra mindkét helyszínen exkluzív tárlatvezetéseket fogunk tartani. Az Arany-kiállításon a vezetők közt lesz Szörényi László irodalomtörténész vagy Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója, aki zenélni is fog, emellett természetesen a kiállítás kurátora, Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész és jómagam is tartunk majd vezetéseket. A plakátkiállításon Fekete Dávid kurátor, Győr város alpolgármestere, valamint Kurutz Márton filmtörténész is vezet többek között. A rendhagyó programjaink közül a Hot Jazz Band koncertjét emelném ki, valamint annak a most felfedezett Ady-kéziratnak, levélnek az ünnepélyes átadását a kézirattárunknak, amely csak most, ezen az egy éjszakán lesz kiállítva. Aki pedig még a Hot Jazz Band-koncert után is a dísztermünkben marad, egy borkóstoláson is részt vehet az oroszlános udvarra nyíló nagy teraszunkon, ahol az Operaház zenészeiből alakult Budapesti Kamarazenekar Vivaldi Négy évszakát játssza majd.

Forgách Kinga


Röviden

Terror Háza Múzeum, Budapest – Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló rendhagyó történelemórák.

Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest – Interaktív közlekedési program, háromdimenziós jövőtervezés, rendhagyó fizikaórák és kovácsbemutató.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest – Szentivánéj, vagy amit akartok: múzeumbejáró játék Shakespeare nyomán.

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest – Vezetés a Móricz csizmája című kiállításon, garázsvásár a lebontott tárlatok installációs anyagaiból.

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest – A jegybank Értéktár Programjában vásárolt Benczúr Gyula-kép, a XVI. Lajos és családja elfogatása című festmény bemutatása.

Rómer-múzeum, Győr – Light Positions: a tárlat a fény különböző megjelenítési, felhasználási módjait és lehetőségeit vonultatja fel. A csoportos tárlaton kiállító tizenegy művész – Baráth Bálint, Bernát András, Bullás József, Christoph Dahlhausen, Forgó Árpád, Gryllus Ábris, Halmi-Horváth István, Kelemen Zénó, Andrew Leslie, Sági Gyula és Szabó Dezső – mindegyike más-más megközelítést képvisel.

Babits-villa, Esztergom – A villa ebédlőjében a költő kedvenc süteményeit kínálják.

Babits Mihály Emlékház, Szekszárd – Ötven Babits-vers Rubányi Anita előadóművész és szekszárdi irodalomkedvelők tolmácsolásában, Baka István verse rádiófelvételekből.

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém – A szentkúti 151 darabos ezüstpénzlelet bemutatója.

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza – A Nő és az érzékiség, Pásztoróra című kiállítás.

Dobó István Vármúzeum, Eger – A Vizsolyi Biblia első kiadásának egy példányát állítják ki.