Kultúra

Műhelybázis és megújulás az Operában

Tízmilliárd forintot ígér a kormány a dalszínház kiszolgáló központjának kialakítására – Sok régi előadást lecserél az intézmény

Több mint harminc új bemutatóval folytatja előadásainak megújítását a Magyar Állami Operaház: neves külföldi rendezők mellett hazai kiválóságok is alkotnak majd a következő évadban – derült ki a dalszínház tegnapi sajtótájékoztatóján. Hoppál Péter kulturális államtitkár az eseményen azt ígérte, hogy a kormány támogatja azt a több mint tízmilliárdos beruházást, amellyel egy műemléki MÁV-csarnokban alakítanának ki műhely-, próba- és raktárbázist.

Eiffel-csarnok 20150304Hoppál Péter és Ókovács Szilveszter a kőbányai Eiffel-csarnokban, a leendő háttérintézményben (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Méltatva a Magyar Állami Operaház elmúlt évekbeli teljesítményét, a magas kultúra széles körű elérhetőségét lehetővé tevő Erkel Színház újranyitását, Hoppál Péter kulturális államtitkár azt mondta az intézmény következő évadát bemutató sajtótájékoztatón: a kormány több mint tízmilliárd forintot meghaladó költségvetéssel „beleáll” abba a projektbe, amellyel a Kőbányai úti egykori MÁV-járműjavító 1885-ben épült, műemléki Eiffel-csarnokában operaházi háttérbázist hoznának létre. Az előkészítésre már több mint hatvanmilliót adtak az intézménynek – a terveket a Közti Zrt.-től Marosi Miklós építész jegyzi. Ókovács Szilveszter főigazgató tájékoztatása szerint a csarnokban díszletműhelyek és -raktárak, jelmeztár, próbaszínpad és -termek lesznek. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az új bázissal kiváltható volna a jelenlegi négy, távoli raktár, amely számos szállítási, díszletkezelési problémát okoz most. Az Andrássy úti Ybl-palotában pedig a felszabaduló területeken balett-termeket, házi színpadot alakítanának ki, és az archívum kincseinek egy kiállítóhelyet is berendeznének – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a következő, 2015–2016-os évad programját is bemutatta Ókovács, hangsúlyozva, hogy folytatják az intézmény megújítását: harminckét új előadást láthatnak majd a nézők az opera, a balett és a musical műfajából, köztük tizenkettő magyarországi bemutató lesz. A szeptemberi évadkezdéskor Bernstein klasszikusát, a West Side Story című darabot mutatják be Novák Péter rendezésében. Az operák közül teljesen új kiállításban kerül színre az Otello, A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca, sorrendben Stefano Poda, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő rendezésében. A főigazgató kiemelte, hogy a muzeális értékű, 1937-es Bohéméletet tovább játsszák, de mellé az Erkel színpadán műsorra tűzik Damiano Michieletto 2012-es salzburgi rendezését is. Mivel pedig 2016-ban lesz Shakespeare halálának négyszázadik évfordulója, az egész évad az ő jegyében telik: több produkció az angol drámaíró művei­ből született alkotás lesz, Purcelltől Wagneren át a kortárs Thomas Adesig, számos esetben Magyarországon eddig még sosem játszott darabokkal. A hazai kiválóságok mellett egyébként számos külföldi énekművész is fellép majd az intézményben. A balettek között is lesz klasszikus és modern egyaránt, neves koreográfusok alkotásaként, több esetben különleges előadást láthatnak majd az érdeklődők. Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy a szintén régi és méltán népszerű Diótörő című balettet bár nem cserélik le, némi apró változtatást eszközölnek a díszletekben és egy-egy táncbetétben. Az intézmény egyúttal teljesen megújítja a bérletstruktúráját is, és különleges kedvezményrendszert vezet be.