Kultúra

Mona Lisa meztelen

Egy francia gyűjteményben bukkantak rá egy szénrajzra ugyanarról a modellről

A rajz egy meztelen nőt ábrázol, korábban úgy hitték, hogy bár Leonardo da Vinci műhelyében készült a kép, a mester nem dolgozott rajta, a Louvre szakértői most már legalábbis részben da Vinci munkájának tartják az alkotást.

A képet százötven éve Chantillyben őrzik, és bár korábban is úgy tartották, hogy a mester műhelyéből származik, azt hitték, hogy da Vinci személyesen nem dolgozott a képen. Mathieu Deldicque, a Louvre kurátora azonban azt állítja, hogy a szénrajz nem pusztán egy másolat vagy egy tanuló munkája, hanem egy olyan vázlat, amelyen Leonardo a Mona Lisával párhuzamosan dolgozott élete alkonyán. Bruno Mottin, a Louvre restaurátora megerősítette, hogy a kép Leonardo idejéből származik, és egy páratlanul tehetséges művész munkája. A szénrajzon szereplő nő teste és kezei csaknem azonosak a Mona Lisán szereplő modellével, a két kép azonos méretű, a kép szélén lévő lyukak pedig arra utalnak, hogy a vázlaton szereplő alakot vászonra is vitték.

A szakértők úgy vélik, hogy a vázlat nem teljes egészében Leonardo munkája, ugyanis egyes részeit jobb kézzel rajzolták, míg da Vinci bal kézzel festett. A Louvre művészettörténészei szenzációs felfedezésről beszélnek, de óvatosságra intenek: további vizsgálatok szükségesek a vázlat azonosításához, de az ősrégi vázlat nagyon érzékeny, így a restaurátoroknak is különös körültekintéssel kell bánniuk vele.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom