Kultúra

Módosulhat a balettművészek életjáradéka

"A táncosok testét érintő fizikai megterhelés a sportolókéhoz hasonló"

A 2011-ben létrehozott balettművészeti életjáradékot az emberi erőforrások miniszterének javaslatára más táncművészek is igénybe vehetnék.  

balog_hoppal
Soós Lajos
Balog Zoltán - aki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Dunai Mónika fideszes képviselővel együtt nyújtotta be a javaslatot - elmondta: a módosítás szerint a 2011-ben létrehozott balettművészeti életjáradék táncművészeti életjáradékká alakulna, így a jövőben már nem csak a Magyar Nemzeti Balettnál, a Győri Balettnál, a Pécsi Balettnál, a Szegedi Kortárs Balettnál, hanem a Magyar Állami Népi Együttesnél, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnél, a Duna Művészegyüttesnél és a Budapesti Operettszínháznál vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább huszonöt éven át magántáncosi vagy tánckari tevékenységet folytató táncművészek is kaphatnának életjáradékot.

Közölte: az életjáradék kiterjesztését a néptáncosokra a Magyar Táncművészek Szövetsége kezdeményezte. Hangsúlyozta, hogy a táncosok testét érintő fizikai megterhelés a sportolókéhoz hasonló, ezért indokolt, hogy bizonyos kor elérése után életjáradékot kapjanak.

Számításaik szerint legfeljebb négy embert érinthet évente a járadék kiterjesztése.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára jogosnak és igazságosnak tartotta az életjáradék kiterjesztését a néptáncosokra is, és jelezte, biztosított a kedvezmény költségvetési fedezete. Az államtitkár közölte: a kormány a népi kultúra megőrzése érdekében erősíteni kívánja a Hagyományok Háza pozícióit, ennek keretében 5,5 milliárd forintból felújítanák a Budai Vigadó épületét és a legmagasabb presztízsű intézmények sorába emelnék a Hagyományok Házát.