Kultúra

Migrációs válság és roma testkép

Átadták a legjobb magyar sajtófotókért járó díjakat a Capa Központban

A menekültválsággal és a romákkal kapcsolatos vizuális toposzokkal foglalkozó fényképek nyerték el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat legfontosabb elismerését: Fazekas István csongrádi helyeken készült sorozata, a Tranzitország lett az egyik nagydíjas, a másik pedig Déri Miklós A roma test – Nincs ártatlan kép című szériája.

13o
Több mint háromszáz képet válogatott a zsűri a tárlatra (Fotó: Hegedüs Róbert)

Több mint háromszáz képet tekinthetnek meg az érdeklődők a tavalyi év legemlékezetesebb pillanatairól a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat csütörtök este megnyílt kiállításán, a budapesti Capa Központban. A beküldött mintegy hétezer fotó közül neves szakemberekből álló, öttagú szakmai zsűri választotta ki az általuk legjobbnak ítélteket: Szarka Klára fotótörténész, Sopronyi Gyula, Jocelyn Bain Hogg és Szergej Makszimsin fotóriporterek, valamint Petr Josek, a Czech Press Photo nemzetközi zsűrijének elnöke.

A megnyitón adták át az elismeréseket, a MÚOSZ Nagydíját Fazekas István (a HVG munkatársa) vehette át Tranzitország című sorozatával. A menekültválság számára legfontosabb momentumait szerette volna bemutatni, fotói egytől-egyig a csongrádi régióban készültek. Más képéért kategóriadíjat is átvehetett. Az André Kertész Nagydíjat Déri Miklós vehette át A roma test – Nincs ártatlan kép című sorozatáért. A romákkal kapcsolatos sztereotípiákat, vizuális toposzokat ábrázolja, modelljei ismert roma tudósok és közszereplők, akik olyan tipikus karaktereket öltöttek magukra, mint a jósnő, a cigányzenész vagy a pipás öregasszony. A különdíjasok közül a legjobb hírképért járó Escher Ká­roly-díjat Illyés Tibor, az MTVA munkatársa, a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért pedig Móricz-Sabján Simon (Népszabadság) kapta. A megyékben dolgozók közül a legjobb a szintén közmédiás Komka Péter lett, a legjobb harminc év alatti pedig a szabadúszó Bánhegyesy Antal. A tavalyi év sajtófotó-termésének legjavát bemutató tárlatot az előzőhöz hasonlóan Szigeti Tamás fotográfus rendezte. Először fordult elő a pályázat történetében, hogy egy aktuális témának külön szekciókat szenteljenek: a migrációs válságról egyedi és sorozat kategóriákban is várták az alkotásokat.

Tárlat a tárlatban az a fotósorozat, amelyet május 14-ig lehet a Capa Központban megtekinteni: a képek az észak-magyarországi falvak valós hétköznapjait mutatják be, a többszörös sajtófotódíjas fotográfus – egyben az idei év Természet és tudomány (sorozat) kategóriájának győztese –, Hajdú D. András készítette őket.