Kultúra

Megújul a Csokonai Színház épülete

Bánk bán, Jadviga párnája és Kőműves Kelemen a 2016/17-es debreceni évadban

Várhatóan jövő tavaszra készül el a debreceni Csokonai Nemzeti Színház épületének teljes felújítási terve, s még abban az évben megkezdődnek a kivitelezési munkák is. A következő teljes színházi évad előadásait valószínűleg még a nagy színházban tartják – jelentette be a város kultúráért felelős alpolgármestere tegnap, a 2016/17-es évadot ismertető sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs alpolgármester a következő évad tervei kapcsán mondta el, hogy a Modern városok program keretében a színházi felújításra rendelkezésre álló ötmilliárd forintból kétszázmillió forintot használnak fel a teljes tervdokumentációra. Azt is hozzátette, hogy a Csokonai Színház sikeres évadot tudhat maga mögött, amely többnyire az ünneplésről szólt a százötven éves kőszínház és a tízéves, kortárs drámákat bemutató Deszka Fesztivál okán. Ráckevei Anna, a színház igazgatója felidézte az országos évadnyitót, illetve a bélyegkiadással, alkalmi postabélyegzéssel, Csokonai-történetekkel és Vámos László egykori főrendező emléktáblájának felavatásával ünnepelt százötvenedik évfordulót. A jubileumi évadban csaknem nyolcvanhatezer nézője volt az előadásaiknak, látogatottságuk elérte a nyolcvan százalékot, s több mint tizenháromezer bérletesük volt. A következő, 2016/17-es évadban – amelynek szlogenje: Szabadság, szerelem – az Erkel Ferenc által megálmodott, eredeti formában mutatják be a Bánk bán operát, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját méltóképpen megünneplő ősbemutató lesz a Mensáros László börtönnaplói alapján színpadra állított Szélfútta levél című előadás, a kortárs magyar tematikából pedig a Jadviga párnája és az erdélyi népballadát alapul vevő Kőműves Kelemen rockballada kerül színpadra – sorolta Ráckevei Anna. Gemza Péter, a színház művészeti vezetője kiemelte a két tervezett operabemutatót: a Bánk bán mellett A varázsfuvolát láthatja a közönség. A Csokonai Színház három előadással októberben a Ravenna Fesztiválra utazik, ahol a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen Lehár Ferenc A víg özvegy, a Budapesti Operettszínházzal karöltve pedig Johann Strauss A denevér és Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét mutatja be. A Debreceni Nyári Színház az idén a Csokonai Színház előadásában a Kőműves Kelemen című rockopera bemutatójával kezdődik június közepén a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon – jelentette tegnap a távirati iroda.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom