Kultúra

Megnyitották az idei színházi évadot

A kulturális államtitkár szerint feladat az előadóművészet támogatási rendszerének felülvizsgálata és a törvénymódosítás is

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az országos színházi évadnyitón tegnap Veszprémben egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kulturális tárca célja szélesíteni azt a társadalmi bázist, amelyet a kultúrával elérhetünk, emellett a feladatok közé sorolta az előadó-művészet támogatási rendszerének felülvizsgálatát is. Szintén a megyeszékhelyen, tegnap ért véget egy szakmai konferencia, amelyen problémaforrásként jelölték meg az adókedvezményi támogatások, a társaságiadó-kedvezmény esetleges megszűnését is.

Soproni-Petofi-Szinhaz
Molnár Ferenc műve, Az üvegcipő Sopronból érkezik majd a fővárosba (Fotó: Soproni Petfi Színház)

Kulcskérdés az intézményekkel és a szakmai szervezetekkel folytatott párbeszéd – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár tegnap Veszprémben. Hoppál Péter az országos színházi évadnyitó előtt tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint kiemelte, hogy a kulturális kormányzat normatív finanszírozással 49 színházat támogat, emellett 116 intézmény működik pályázati támogatásból, ötezer embert foglalkoztatva. Hangsúlyozta, hogy a kulturális tárca célja szélesíteni azt a társadalmi bázist, amelyet a kultúrával elérhetünk, mert a kultúrával találkozó emberek életminősége emelkedik. Ha már gyerekkorban be tudjuk vonni a kisebb helységekben élő fiatalokat is a művészetek világába, sok társadalmi gond megelőzhető – emelte ki. Hoppál Péter a kulturális ágazat előtt álló feladatok között említette az előadó-művészet támogatási rendszerének felülvizsgálatát, az előadó-művészeti törvény módosítását, valamint kijelentette, a közszféra munkafelté­teleinek javításához igazodva, az előadó-művészet területén foglalkoztatottak javadalmazásának rendezését is szeretnék napirendre venni.

Porga Gyula, az országos színházi évadnyitónak helyt adó Veszprém polgármestere arra emlékeztetett, hogy közadakozásból hozták létre a Petőfi Színházat, amely az elmúlt száz évben bizonyította kulcsszerepét a város kulturális és közéletében.

Az eseménynek helyt adó teátrum a most kezdődő évadban nyolc nagyszínpadi, négy gyermekdarabot és öt játékszíni előadást mutat be. A napokban tartott évadnyitó társulati ülésen Oberfrank Pál hangsúlyozta, hogy fontos a nézőszám növelése, és a következő időszak nagy kihívása a színház finanszírozásának rendezése. Az első nagyszínpadi előadás október 3-án a Chicago című musical lesz, de műsorra kerül még többek között Ibsen Vadkacsa című színműve, Johann Strauss Bécsi vér című operettje, Dürrenmatt Fizikusok című komédiája, A padlás című mesemusical pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékaként. A Latinovits–Bujtor Játékszín programján Shakespeare Titus Andronicus című tragédiája, Arkagyij és Borisz Sztrugackij Sztalker című drámája, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című színházi szatírája és Albert Camus A pestis című monodrámája.

Szintén tegnap, ugyancsak Veszprémben ért véget az a szakmai fórum, amelyet az előadó-művészet aktuális kérdéseiről tartottak. A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kriza Zsigmond a távirati irodának elmondta, hogy két napon át hat szekcióban tárgyalta a legfontosabb kérdéseket a szakma mintegy  százhetven képviselője. Az ügyvezető a kiemelkedő problémák között említette, hogy a társaságiadó-kedvezmény általi támogatás esetleges megvonása a színházakat, művészeti műhelyeket nagyon érzékenyen érintené. Erre 2016 januárjától van esély, ezért dolgoznak azon, hogyan lehetne ezt a bevételt más forrásból pótolni, és megoldandó kérdés az idős művészek nyugdíjának rendezése is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom