Kultúra

Megmenteni az örökséget

Program a határon túli építmények felújítására

Évente kétszázmillió forint áll rendelkezésre a Rómer Flóris Terv részeként a határokon túli, magyar vonatkozású emlékek megóvására, az idén ötvenhárom helyszínen újulhat meg az épített örökség – közölte tegnap a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Puskás Imre a felvidéki Hontvarsányban tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy ez az összeg nemcsak az idén, hanem a következő években is rendelkezésre áll majd a költségvetésben. Hangsúlyozta, hogy az épített örökség megóvása az egész Kárpát-medence területét érinti, nem csak az egy tömbben élők vagy a szórványmagyarság esetében lehet pályázni a támogatásra.

Kiemelkedő érték esetében ugyanis azon települések is részesülhetnek belőle, ahol már nem élnek magyarok – tette hozzá. Ebben az évben az ötvenhárom helyszínen összesen 117 millió forintos – helyszínenként 500 ezer és 8 millió forint közötti – támogatásban részesülnek a pályázók. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy bár ez az összeg teljes felújításra nem elég, lehetőség nyílik arra is, hogy több éven át folyamatosan pályázzanak az érintettek. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy feladatuk a szakmai kontroll biztosítása, nehogy valamilyen pótolhatatlan kulturális érték pusztuljon el a felújítások következtében.

A hontvarsányi templom is így újult meg, és amint Kassai Gyula, a Barsi Református Egyházmegye esperese tájékoztatott, negyvenhét gyülekezet található az egyházmegye területén, ez alig több mint ötezer embert jelent – ez a lélekszám száz évvel ezelőtt még húszezer körül volt. A nyolcszáz éves, az Árpád-korból fennmaradt templom a környékbeli szórványmagyarság megmaradását fogja segíteni – tette hozzá.

A Rómer Flóris Terv részeként az idén Erdélyben harminc, Kárpátalján kilenc, a Felvidéken nyolc, a Vajdaságban, Horvátországban és Szlovéniában pedig két-két magyar vonatkozású emlék felújítása várható.